Hamvazószerda és torkos csütörtök

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán, idén február 18-án kezdődik. A nagyböjt kezdete előtti vasárnap farsangvasárnap, ezt követi farsanghétfő, húshagyókedd és hamvazószerda.

Böjtölés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Böjtölés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A nagyböjt hamvazószerdán kezdődik és nagyszombat délig tart. Az egyház tanítása szerint pusztán a testi böjt nem elég, az önmegtartóztatást más tekintetben is gyakorolni kell. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus halálának és feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
A hamvazószerda és a nagyböjt első vasárnapja közti három nap népies neve „semmihét”, „csonkahét” volt, egyes helyeken a hamvazószerda utáni csütörtököt nevezték „kövércsütörtöknek” vagy „zabálócsütörtöknek”. Ekkor minden farsangi maradékot megettek, hogy elkezdhessék a böjtöt, amikor a régi előírás szerint már tilos volt húsételeket fogyasztani. Hazánkban évek óta ezen a napon rendezik a magyar gasztronómiát népszerűsítő torkos csütörtök akciót, az ebben részt vevő éttermekben fél áron fogyaszthatnak a vendégek. Részletek a mult-kor.hu oldalon.

Comments are closed.