Hálapénz-kommandó az orvosok ellen

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Nyakig ülünk a járványban, még alig múlt el a sokk a holtak nagy száma miatt, a hírek szerint csak most lehet elvégezni a szokványos egészségügyi vizsgálatokat az agyonterhelt kórházakban, rendelőkben. És akkor jön az, hogy elkezdik ellenőrizni az orvosokat, elfogadják-e a hálapénzt.

De hogyan?

Hát úgy, hogy a rendőrök titkos módszerekhez is folyamodhatnak. Úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat folytathatnak. Hálapénz-kommandót állítottak fel, és már van a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül korrupciómegelőzési főosztály (itt, ahol évtizedes gyakorlat a közpénzek elsíbolása). Próbákra lehet számítani a rendelőkben és a kórházakban, 50 fővel ugyanis létrejött az az „egység”, melynek nyomozói megpróbálják lekapcsolni a „borítékos” gyógyítókat.

Beszédes neve van a fedett nyomozókat alkalmazó társulatnak: Egészségügyi Szolgáltatói Védelmi Főosztály. George Orwell le nem tudott volna írni ilyet az 1984-ben és az Állatfarmban.

Tesztelhetik hát az orvosi rendelőket és a kórházakat (mondjuk a nőgyógyászok több „vizsgálatra” készülhetnek, mint az ortopéd- vagy az üzemorvosok). A szolgálat emberei „olyan mesterséges, de a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek, amelyben a vizsgált személyt megvesztegetni próbáló beteg, annak hozzátartozója vagy ismerőse szerepét játsszák el.” Mindig a vesztegetés elfogadóját „tesztelik”, s nem a betegeket vagy a kismamákat.

George Orwell – ilyet azért ő sem tudott volna kitalálni

Évente háromszor lehet egy-egy „gyanús” személlyel szemben akár úgy is eljárni, hogy titkos kép- és hangfelvételt készítenek. Ha az orvos nem fogadja el a hálapénzt, utólag értesítik (!!!) arról, hogy átesett a teszten. El lehet képzelni azt a háziorvost, aki egy-egy ilyen értesítést kézhez vesz.

Pénz a zsebben: most már börtön jár érte (Fotó: portfolio.hu)

A hálapénz rossz dolog, megnyomorította az életünket, mert intézményesítették. De ez az egész titkostesztes smasszerolás egészen elképesztőnek tűnik. Tudjuk, hogy egyes kórházakban 100-200 ezer forintba „került” egy szülés, és a hálapénz kivezetése szükséges. Csakhogy mi általában át szoktunk esni a ló túlsó oldalára. A kommandótól való rettegés erősen hasonlatos ahhoz, mint mikor politikai gondolatok miatt csapott le a kemény állam a renitens polgáraira.

Ez az egyik, ami eszünkbe jut a hálapénz-kommandóról. A másik, hogy vajon mi lesz a nagy nekibuzdulásból. Eltűnik-e az életünkből a hálapénz és a korrupció? Itt élünk, ismerjük már annyira ezt az országot és ezt a politikai garnitúrát, mely éppen kizsebeli az országot.

Akkor miért bíznánk meg abban az 50 fedett nyomozóban, aki trükkös betegnek vagy hozzátartozónak maszkírozva borítékot dugdos az orvos zsebébe? (PP Periszkóp Palotán, Rab László 2021. május 12. – nyitókép: nol.hu/fotó: Kovács Klára)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.