Hagyományok bűvöletében

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A magyar kultúrát 1989 óta ünnepeljük hazánkban január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ország számos pontján rendeznek ilyenkor ünnepi műsorokat, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat. Városrészünkben a kulturális központok mellett a nevelési és oktatási intézmények is kiemelten foglalkoznak e jeles nappal.

Ünnepi műsor a Pestújhelyi Közösségi Házban/Fotó: XV Média, Vargosz

Ünnepi műsor a Pestújhelyi Közösségi Házban/Fotó: XV Média, Vargosz

A Pestújhelyi Közösségi Házban ez alkalomból január 20-án a Magyar Televízió által szervezett Gyermek Páva népzenei vetélkedőn kiemelkedően szerepelt hangszeres, énekes és táncos szólistái és zenekarai szórakoztatták a közönséget. Egri Zsófia két, egymástól távoli tájegység citerazenéjével lépet a nagyérdemű elé, míg a Haraszti ikrek, Julcsi és Marcsi szűkebb pátriájuk, a Palócföld dallamait hozzák, és egy ráadás-összeállítást a Felvidékről, hogy gyönyörű tájszólásukon ne kelljen változtatniuk. Vasvári Magor gyimesi és udvarhelyszéki tánczenét furulyázott. A pestújhelyi Balogh Dominik nagyecsedi cigány botolóval és csárdással készült a talpalávalót pedig családja pergette. Mindemellett az Aprája dudazenekar két kiemelkedő palóc dudás egyéniség zenei hagyatékából mutatott be részleteket.

A szóló produkcióikat a Szilas néptáncegyüttes gyermekcsoportjának előadása színesítette. A rendezvényen ismertették a műveltségi totó eredményeit is, a szerencsés megfejtők ajándékot kaptak. A Madárdal Zenekar koncertje január 23-án az Újpalotai Közösségi Házban azonban elmarad. A szervezők ígérik, a kultúra jegyében meghirdetett programot egy későbbi időpontban tartják meg.

Comments are closed.