A háború kutyái

Leo Kessler (eredeti nevén Charles Whiting) több mint 300 könyvet írt élete során. Gazdag életműve egyik fő témája a II. világháború, a Háború kutyái sorozat 12 kötete is ezt az időszakot mutatja be. Az angol származású író egyrészt saját tapasztalatait dolgozta fel (16 évesen hazudott a koráról, és így tudott beállni a hadseregbe), másrészt történelmet tanult, majd tanított különböző egyetemeken.

Háború szablyái
A Birodalom szablyái című regény 1944. augusztus és október között játszódik Varsóban. A háború vége felé már elképzelhetetlen szenvedéseket élnek át az emberek a lengyel fővárosban. A németek ekkor már visszavonulóban vannak, az oroszok seregei özönlenek nyugat felé. Három dolog állja az útjukat: Varsó, a Visztula folyó és a Fekete Kozákok vezetője, Alekszej Bogdán. Bogdán szláv létére azért kötött paktumot a németekkel, mert azok megígérték neki, hogy a háború után létrehozhatja a kozákok saját, független államát. Két másik, németek által megbízott katonai vezető sem tipikus árja katona: Dirlewanger dandárjában hadifoglyok és elítélt bűnözők harcolnak, Kaminsky Rona dandárjában pedig ukrán és orosz kollaboránsok. A lengyelek utolsó erejükkel megszervezték a varsói felkelést, melyet Tadeusz Komorowski, alias Bór tábornok vezetett és a Honi Hadsereget és civileket is mozgósítottak.
A cselekményt folyamatosan más-más szereplő szemszögéből láttatja az író. A regény végére minden érintett indítéka feltárul, kiderül, miért kellett több százezer lengyel katonának és civilnek, továbbá egy egész fővárosnak elpusztulnia. A kegyetlenkedések, kínzások nagyon naturálisan jelennek meg, a regény egyszerre szívszorító és gyomorforgató. Mégis érdemes elolvasni, mert néhány áldozat és bűnös „arcot kap”, így „kézzelfoghatóbbá válik” a nem is olyan régmúlt történelme.
(Leo Kessler: A Birodalom szablyái, Duna International Könyvkiadó, 995 Ft)

Comments are closed.