Ha tetszik, ha nem

 

filmbemutató

filmbemutató

Orosz Dénes Coming Out című filmje már a bemutató előtt – csak a plakát és az előzetes alapján – nagy port kavart. A történet főhőse mind a szakmájában, mind a magánéletében sikeres, kiegyensúlyozott, jól berendezett életet élő meleg férfi. Erik (Csányi Sándor), aki egy nap – mintegy varázsütésre – mégis csak elkezd vonzódni a nőkhöz, pontosabban a Tompos Kátya által alakított lenyűgöző Lindához. Erik előbb-utóbb kénytelen színt vallani.
Kevés a magyar közönségfilm, a homo- kontra heteroszexualitás témájáról. Erről még hazánktól távolabb sem igazán szokás mozit készíteni. Így talán nem meglepő, ha azt látjuk, hogy a témáról így vagy úgy gondolkodók jelentős része szerette volna, ha a film az általuk fontosnak tartott nézeteket jeleníti meg. Úgy tűnik, sok kritikus nem tudta nyitott szemmel nézni a mozit, mert már előre várt tőle valamit.
Pedig a Coming Out kellemes, szórakoztató vígjáték, a romantikus komédiák minden kliséjével, csomó jó ötlettel, kitűnő operatőri munkával, felemelő színészi alakításokkal, és néhány, a filmrajongóknak szóló, összekacsintós utalással. Egy felnőtteknek szóló mese, amely – mint a jó mesék általában – amellett, hogy szórakoztat, a toleranciáról, a másságról, az egymás elfogadásáról szól, és mint ilyen, akár fontos szerepet is betölthet a mai közéletben.
Székely Ágnes

Comments are closed.