Gyerekek védőangyalai

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az iskolai védőnői szolgálat munkatársai a nyáron sem sokat pihentek. A Szántóföld úti napközis táborban felváltva biztosították a napközis szolgálatot. Az igazi nagy munka azonban számukra is mindig szeptember 1-jén kezdődik.

Méhesné Saly Éva/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Méhesné Saly Éva/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az iskolai védőnői szolgálat nyolcfős – mondta Méhesné Saly Éva csoportvezető. – A törvény szerint körülbelül ezer diákra egy védőnő jut.
A tanév során elsősorban a szűrővizsgálatok megszervezése és lebonyolítása a védőnők legfontosabb feladata. A páros években a látást és a hallást, hatodik évfolyamon pedig a színlátást vizsgálják. Ezenkívül ők készítik elő és szervezik meg a védőoltásokat is. Hatodikban a klasszikus gyerekbetegségek, kanyaró, rubeola, mumpsz és a torokgyík, valamint a tetanusz (merevgörcs) ellen, míg hetedikben a hepatitisz B vírus ellen védekeznek ilyen módon. A lányok a HPV vírus elleni védőoltást is ingyenesen kaphatják az iskolában.
– Az iskolai egészségügyi szolgálatot mindig a gyerekorvossal együtt látjuk el – tette hozzá a csoportvezető. – A feladatokat az iskola vezetésével is egyeztetjük.
Ha szükséges, a védőnő továbbítja a beutalókat a diákoknak, és elkéri az orvosi leleteket tőlük. Az orvossal történő egyeztetés után küldi gyógytornára a diákokat, és ő jelzi a szülő felé, ha diétára van szükség. Ezenkívül még a kerület több iskolájában egészségügyi órákat tartanak, a középiskolákban véradást szerveznek a 18 év feletti diákoknak. Egészségügyi és katasztrófavédelmi versenyekre készítenek fel, részt vesznek a sport- és egészségnapokon, de ami a legfontosabb, folyamatosan odafigyelnek a gyerekekre, és hogy higiénikus, biztonságos legyen a környezetük.

Comments are closed.