Gond lehet a hazai üzemanyag-ellátással?

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Több nagykereskedő is korlátozta vagy be is szüntette az üzemanyagok értékesítését a benzinkutaknak – közölte a holtankoljak.hu. Az elmúlt időszakban ugyanis jelentősen megugrott a beszerzési ár, így egyre nagyobb veszteséget termelnek a forgalmazók.

Bujdos Eszter a holtankoljak.hu ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy a nagykereskedők minden eladott liter üzemanyagon nagyjából száz forintot buknak. A 480 forintban maximalizált hatósági ár ugyanis csak az autósoknak jó, illetve a benzinkutaknak, miután a nagykereskedelmi árat is ugyanebben az összegben maximálta a kormány.

A portál közlése szerit a problémát az ukrán-orosz háború okozza. Amiatt ugyanis 9 éves rekordra ugrott az olajár, egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett. Tovább rontja a hazai nagykereskedők helyzetét, hogy a forint is gyengélkedik, ahogy arról mi is beszámoltunk, így a dollárért is többet kell fizetni. Ez azért lényeges, mert az olajjal dolláralapú elszámolással kereskednek. Ennek hatására az elmúlt napokban a benzin beszerzési ára 33, míg a gázolajé 39 forinttal emelkedett.

Drága lenne a tankolás

A holtankoljak.hu számításai szerint, ha nem lenne a hatósági ár, akkor egy liter 95-ös benzin 594 forintba kerülne. A gázolajért pedig 640 forintot kellene fizetni.

Bujdos Eszter azt mondta: emiatt döntöttek a korlátozás mellett a kisebb nagykereskedők. Hozzátette: a héten már lehetnek fennakadások egyes kutaknál az ellátásban. A 24.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy Győrött már volt olyan benzinkút, ahol nem tudott gázolajat venni készlethiány miatt.

A 24.hu-nak a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta, hogy most gyakorlatilag egyedül a MOL látja el a kutakat. A társaság volt eddig is a legnagyobb ellátó, a piac 70 százalékának biztosította közvetlenül az üzemanyagot. Ha azonban a maradék 30 százalékra is neki kell szállítani, akkor nem tudják úgy kiszolgálni a piacot, mint eddig – mondta a portálnak a szövetség elnöke, Egri Gábor. A szakember is azzal számol, hogy lehetnek fennakadások a hosszú hétvégén,

Egri Gábor szerint egyébként nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség a mostani helyzet kezelésében, mert a jelenlegi rendszer maximum egy-két hónapig fenntartható.

Comments are closed.