Galambok lepték el hétvégén a Csokonait

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A B15 Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület rendszerint január második hétvégéjén tartja hagyományos galambkiállítását. Ettől az időponttól csak ritkán térnek el. Idén például rendkívüli tényező nem befolyásolta az egyesület működését, így január 14-15-én ismét galambokkal népesítették be a Csokonai Művelődési- és Rendezvény Ház nagytermét. Hajducsek Jánostól, az egyesület vezetőségi tagjától azonban megtudtuk, az idei rendezvény kicsit mégiscsak eltért a korábbi évektől.

„2022-ben már a 110. évfordulónkat ünnepeltük, ezért szerettük volna ezt a galambkiállítást is emlékezetesebbé tenni. Az idei rendezvényünkön sokkal több galamb kapott elismerést, mint korábban”

– mondta.

A B15 Egyesület egyike azon kevés galambász-szervezetnek, amely mai napig aktívan működik Budapesten. A XV. kerületi civil a dokumentálható adatok alapján a legrégebbi galambász egyesület a Budapesten, ráadásul a hagyományaikhoz is ők ragaszkodnak a legjobban.

„A galambkiállításainkat minden évben megtartjuk, ez alól csak olyan rendkívüli időszakok voltak kivételek, mint a járvány, valamint a madárinfluenza terjedése” – mondta Hajducsek.

A januári rendezési időszakot a galambok élettani működése indokolja. Ezek a madarak ugyanis tavasztól őszig családi életet élnek, párzanak, költenek, fiókákat nevelnek. A tollazatukat általában november végéig lecserélik, és így válnak alkalmassá a téli kiállításokra. Az Országos Galamb Kiállítás már decemberben megvolt, a XV. kerületben pedig január második hétvégéjén volt lehetőség a haszon-, a dísz- és a röpgalambok megtekintésére.

„Nagy örömünkre immár harminc éve a Csokonaiban olyan otthonra leltünk, ahol méltó körülmények között lehet megtekinteni a madarakat. Az idei rendezvényen 310 galambot értékelt a zsűri, akik 25 győztesnek járó elismerést és több mint hatvan kiváló minősítést osztottak ki. Az eredményhirdetésünket pedig a február 3-i rendezvényünkön tartjuk majd meg.”

A B15 Egyesület tagjai (jelenleg 56-an vannak) minden hónap első péntekének estéjén találkoznak a Csokonaiban. Számukra két kiemelt időszak van: a hagyományos kiállítás miatt a január, illetve a nyár, amikor versenyeken kell bírálniuk a röpgalambok teljesítményét.

FOTÓK: Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.