Fuvolától a novellákig

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Újabb művészeti ágban csillogtatta meg tehetségét a kerületi zeneiskola művésztanára és intézményvezető-helyettese, Martos Zita, akinek novelláját az Aposztrof Kiadó őszi pályázatán beválasztották a kiadó Dimenziók 12 című kötetébe. A könyvbemutatót a közelmúltban tartották, e jeles alkalom apropóján beszélgettünk a Martos Zitával pályájáról, munkájáról, művészetéről.

Martos Zitát bizonyosan nem sok mindenkinek kell bemutatni, hiszen élete és pályája is összekapcsolódik a XV. kerülettel. 

Rákospalotán, a Kinizsi utcában született. A zene szeretetét már a kórusáról híres Rädda Barnen Utcai Ének-Zenei Általános Iskolában magába szívta, ahol Cseszka Edit tanítványaként a Kodály-módszerrel ismerkedett, majd a Hubay Jenő Zeneiskolában Mátyás Jánosné is Kodály-tanítványként adta át tudását szolfézs-zeneelméletből. A zeneművészeti szakközépiskolát Kecskeméten végezte, majd Debrecenben szerzett fuvolaművész-tanár diplomát. 

A diplomaszerzést követően Magyarországon tanított, Németországban pedig muzsikusi pályáját egyengette. Ahogy fogalmaz, szerencsésnek tartja magát, mert Németországban nagyon sokféle formációban kipróbálhatta magát.

2000-ben véglegesen Magyarországra tette át székhelyét, ekkor a tanítás került élete középpontjába. Neves szakemberektől, Herczegh Máriától és Barnabás Zoltántól leste el a zenepedagógia csínját-bínját. Az évek során számos sikeres tanítványa volt. Saját bevallása szerint a tehetséggondozás a mai napig nagyon fontos része a tevékenységének.

A Hubayban 2014 óta tanít, először fuvolatanárként dolgozott a zeneiskolában, majd egy évvel később már intézményvezető-helyettesi megbízatást is kapott. Miután folyamatosan képezte magát, a tanári és vezetői feladatai mellett először szaktanácsadói munkát látott el, majd az alapfokú művészetoktatás szakterületen lett vezető szaktanácsadó a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központban. 

Tehát élete középpontjában most az oktatás, a szaktanácsadás, a szakmai vezetés áll, de természetesen a muzsikálás sem szorult teljesen háttérbe. A Hubayban a farsangi tanári koncert megálmodása, megszervezése is a nevéhez fűződik, emellett időről időre kiállításmegnyitókon, rendezvényeken mutatja meg fuvolatudását.

Az írás csupán néhány éve része az életének, verseket és novellákat ír és bizony nem csak a fióknak. Mint megtudtuk, több írását beküldte pályázatokra, amelyek közül nem is egy sikeres fogadtatásra talált. Így például Az öltöztetők című novelláját beválogatták az Aposztrof Kiadó most megjelenő Dimenziók 12 című kötetébe.

Martos Zita tervei között szerepel, hogy Oláh Dezső Junior Prima Díjas zeneszerző, jazz-zongoraművész kollégája közreműködésével, készítsen egy, az írásai inspirálta kamarazenei albumot, emellett pedig egy grafikákkal kiegészített saját kötet kiadását is tervezi, ezáltal egy összművészeti produktumot létrehozva.

Ahogy fogalmaz, bár még nagyon elején van ennek az útnak, de nagy örömmel tölti el, hogy a zenélésen kívül immár az írás által is tud valamit nyújtani az embereknek.

Comments are closed.