Folyamatosan érkeznek a menekültek – Az oroszok már Kijevnél

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az orosz hadsereg nagy része már az ukrán főváros közelébe ért. Beszámolók szerint nagyjából 25 kilométerre vannak Kijevtől. Közben az ENSZ adatai szerint csak Magyarországra 230 ezernél is több menekült érkezett február 24-e vagyis az háború kitörése óta.

A BBC beszámolója szerint az orosz hadsereg egy katonai repteret támadott meg Kijev közelében. A támadásban használhatatlanná vált a kifutópálya, emellett pedig a lőszerraktárban is robbanások voltak. Tudósításukban azt írták, hogy az orosz hadsereg 25 kilométerre van Kijevtől. A brit védelmi minisztérium szerint ez egyszerre lehet egy támadás előkészítése, ahogyan egy védekező manőver rész is.

Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, most először Kárpátalján is volt riadó. A karpatalja.ma beszámolója szerint két órán keresztül szóltak a szirénák, de támadás szerencsére nem történt.

Érkeznek a menekültek

Az ENSZ összesítése szerint a háború kitörése óta csaknem 2 millió 600 ezren menekültek el Ukrajnából, ami a teljes lakosság csaknem 6 százalékát jelenti. A legtöbben Lengyelországba utaztak, számuk megközelítette az 1,6 millió főt.

A második legérintettebb ország Magyarország. Február 24-e, vagyis a háború kitörése óta több mint 235 ezren érkeztek. A hivatalos rendőrségi adatok 230 ezer főről szólnak, ők viszont a határforgalmat ismertetik, nem a menekültek számát összesítik.

Országszerte folyamatos az adománygyűjtés. Kerületünkben hat helyszínen is várják a adományokat.

Gyűjtőpontok:

  • XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal,
  • Újpalotai Közösségi Ház,
  • Pestújhelyi Közösségi Ház,
  • Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház,
  • Újpalotai Vásárcsarnok,
  • Palota-15 Nonprofit Kft.

Az adományokat hétfőtől péntekig 8:30 órától 17:30 óráig, illetve szombaton 9:00 órától 13:00 óráig lehet leadni.

Comments are closed.