Filmvásznon az idősebb generáció világa

Októberben újabb állomásához érkezett a KoMa közösségi videoprojektje. Az év elején az Újpalotai Közösségi Házban és a Pólus moziban is nagy sikerrel bemutatott amatőr filmek – a Spirál, a Hurok és a Palota című alkotások – után a nyáron újabb rövidfilmek készültek el. A közösségi videoprojekt három korosztályt (réteget) céloz meg. Az elsők az újpalotai fiatalok voltak, akik meglepő empátiával és érzékenységgel kezelték a munkanélküliség, a bulizás és a hajléktalanok kérdését.
Őket a 60 év feletti alkotók követték, akiknek a filmjeit október 22-én mutatták be az Újpalotai Közösségi Házban. Török Marcell, az egyik projektvezető tájékoztatása szerint a második etapban tizenöt alkotó 5 filmjével találkozhatott a közönség. Horváth László és Juhász Judit „Nő Szépség Tánc Barathanátjam (Sivasakti Kalánanda)” című filmjében egy indiai tánccsoporttal ismerkedhettek meg a nézők. B. Tóth Klári Rejtőzködő szakralitás című filmje a kerítések mintázatainak szimbolikájával foglalkozik, Tóth Judit pedig nyugdíjasként egy múzeum munkatársa, és minden vágya, hogy tárlatvezető legyen. Filmje, az Egyszerű című alkotás is egy mesebeli tárlatvezetésről szól.

Fotó: Wágner Csapó József

Fotó: Wágner Csapó József

A Panel kertészek című munkájukban Birinyi Istvánné és fia, Kovács János Viktor saját és sok újpalotai család élethelyzetéből indultak ki. Érdekes kérdést feszegetnek, miként lehet kertre nézni egy ablaktalan konyhából. Rába József, miközben segített a Panel kertészek munkálataiban, saját kisfilmjét is elkészítette. Az Erkélyek című alkotásában azt vizsgálja, hogy a beépített és a be nem épített erkélyek mennyire jelentenek változatosságot a panelrengetegben.
A közösségi projekt harmadik szakasza is hamarosan elkezdődik, melyben ezúttal szülők ragadnak kamerát. A három korosztály alkotásaiból decemberben egy mini filmfesztivált rendeznek a KoMa Bázison.

Comments are closed.