„Figyelj, Viktor! Tudod, mi folyik Mariupolban?” – Orbánt kérdezte Zelenszkij

Az ukrán elnök az Európai Tanács ülésén szólalt fel, ahol a magyar miniszterelnököt vonta kérdőre. Azt mondta, hogy nincs idő tétovázni, ideje döntenie Magyarországnak, mert szükségük van a támogatásra.

Volodomir Zelenszkij egy videóban beszélt arról az Európai Tanács ülésén, hogy milyen károkat okoz a háború. Tegnap volt ugyanis egy hónapja, hogy az orosz hadsereg benyomult Ukrajnába. Az ukrán elnök megköszönte a támogatást az országok vezetőinek, A végén tért rá Magyarországra.

„Magyarország…. Itt meg akarok állni és őszinte akarok lenni. Egyszer, s mindenkorra. El kell döntenetek, hogy szuverén országként kivel vagytok! Voltam már Budapesten. Imádom a várost. Többször jártam már ott, szép, gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. A ti életetekben is voltak tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam az emlékművet. Cipők a Duna-parton. A tömeggyilkosságokról szólnak. Ott voltam a családommal” – kezdte az elnök, majd Orbán Viktort vonta kérdőre.

„Figyelj, Viktor! Tudod Te, mi folyik Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, menj le a vízpartra! Nézd azokat a cipőket és megérted, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek. És ez az, amit ma Oroszország tesz” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint ugyanazok a cipők Mariupolban is ott vannak. Felnőttek, gyerekek nagyszülők, több ezren és ezrek tűntek el.

„És Te hezitálsz, hogy kivesd-e a szankciókat, vagy sem? És hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket, vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj-e Oroszországgal, vagy sem? Nincs idő tétovázni, most kell dönteni” – hangsúlyozta Zelenszkij.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda ezzel kapcsolatban azt írta: Orbán Viktor elutasította az ukrán elnök követeléseit a fegyverek küldéséről és az orosz energiahordozók betiltásáról. Mint írták: azért utasította el a miniszterelnök a Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseket, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel. Havasi Bertalan a sajtófőnöke azt írta: Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.

Comments are closed.