Felfüggesztik a sztrájkot a tanárok

Az országgyűlési választás miatt döntöttek a szakszervezetek a munkabeszüntetés szüneteltetése mellett. Az új kormány megalakulásáig ugyanis szabálytalan lenne a sztrájk a hatályos törvények szerint.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felfüggesztik a sztrájkot. A szakszervezetek ezt az országgyűlési választással indokolták. Mint mondták: a kormány megbízatása – az alaptörvény értelmében – az országgyűlési választásokat követően megszűnik, az új kormány felállásáig a régi kormány ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét. Ez azt is jelenti, hogy a szakszervezetekkel nem tud tárgyalni, így – a sztrájktörvény alapján – jogszerűen sztrájkolni sem lehet, mivel törvény szerint a sztrájk alatt is kötelező tárgyalni, még akkor is, ha a kormány ezt többször is megszegte – hangsúlyozták az érdekképviseletek.

A sztrájkbizottságot ugyanakkor nem oszlatják fel. A sztrájkot nem szüntetik be. Az új kormánnyal, akárki is alakítsa meg azt, a sztrájkbizottság felveszi a kapcsolatot, és haladéktalanul folytatják a sztrájktárgyalásokat. Erre az új kormányt is törvény kötelezi, mint ahogy eddig is kötelezte.

A szakszervezetek szerint, amennyiben az új kormány képes a sztrájkbizottságnak elfogadható ajánlatot tenni, úgy a szakszervezetek beszüntethetik a sztrájkot, ellenkező esetben folytatják a munkabeszüntetést. Hozzátették, hogy mind az ellenzék, mind a kormányoldal fogalmazott meg különböző ígéreteket az elmúlt hetekben. Ezeket az ígéreteket válthatják aprópénzre a kormányt megalakító erők azzal, hogy a sztrájkkövetelések szempontjából elfogadható, vállalásokkal és határidőkkel kiegészített, kötelező érvényű ajánlatot tesznek le az asztalra. Ha ez nem történik meg, úgy természetesen a sztrájk és a nyomásgyakorlás tovább folytatódik.

Comments are closed.