„Félelmében változtatott törvényt a Fidesz”

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Ismét pártlistákra is voksolunk a fővárosban

„Vérlázító, hogy fél évvel az önkormányzati választások előtt átírták a szabályokat” – fogalmazott a TiZEN5-nek Cserdiné Németh Angéla. A polgármester szerint azért volt sürgős a jogszabályt átírni, mert a Fidesz fél, hogy ismét kikap Budapesten.

Éppen három héttel azután, hogy a Mi Hazánk Mozgalom benyújtotta a törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a fővárosi választási szabályokat, a kormánypártok támogatásával zöld utat kapott a tervezet. Az Országgyűlés december 12-én 135 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 6 tartózkodással kimondta, hogy júniusban pártlistákra is voksolunk Budapesten. A parlamenti szavazás pikantériája, hogy a javaslatot eredetileg benyújtó Mi Hazánk képviselői végül tartózkodtak.

„Ezt is ránk erőszakolják, megszavazta a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását. Hát, akkor így fogjuk legyőzni őket” – írta a voksolást követően közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette: „a Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát. Sebaj, akkor így fogunk nyerni. A budapestiek többségi akaratát képviselve. Mert ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját”.

A most visszaállított listás voksolást 2014-ben, szintén sietve, maga a Fidesz törölte el. Sokak szerint azért, hogy nagyobb hatalomhoz jusson a fővárosban. Ezúttal november 21-én Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője terjesztette be a tervezetet, amire a főpolgármester úgy reagált: „Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra.” A listás választás visszaállításának ötlete Fodor Gábor volt országgyűlési képviselőtől származik, október elején ő vetette fel ezt az Indexen írt cikkében. Karácsony Gergely szerint persze ez nem Fodortól származott, mert „nem életszerű, hogy a NER kitartottja saját kútfőből jutott volna erre a javaslatra”.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a javaslat elfogadását követően egyebek mellett arra figyelmeztetett, hogy a Mi Hazánk epizódszereplője, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig járulékos haszonélvezője lehet a fővárosi választási szabályok átalakításának. Ez a két párt ugyan akár mandátumot is szerezhet majd a Fővárosi Közgyűlésben, ám az a politikai színház, amit a benyújtástól a módosítás elfogadásáig eltelt három hétben láthattunk,, a kormányoldal akaratából történt.

„Vérlázító, hogy fél évvel az önkormányzati választások előtt átírták a szabályokat” – fogalmazott a TiZEN5-nek Cserdiné Németh Angéla. – Az, hogy korábban pártlistákról kerültek a képviselők a Fővárosi Közgyűlésbe, nem volt elfogadhatatlan, ám a rendszert 2014-ben a Fidesz kénye-kedve szerint megváltoztatta. No, most is ez történt – tette hozzá a XV. kerület DK-s polgármestere. – Amikor látták, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat tudott működni, ami egyébként csípte a Fidesz szemét, úgy döntöttek, hogy akkor vissza a babaruhát, és kezdjük újra onnan, ahonnan 1994-ben indultunk. Más kérdés, hogy a polgármesteri munka egész embert kíván, és ugyanez a fővárosi képviselőkre is igaz. Ennek ellenére a Fidesz módszere minősíthetetlen. Akár az, hogy a kétharmad úgy változtat váratlanul törvény, hogy vállalni sem meri az ötletgazda szerepét, hanem a kistestvérnek, a Mi Hazánknak kell azt a parlamentnek benyújtania. Érdekes volt, hogy a szavazásnál a Mi Hazánk képviselői tartózkodtak, így az általuk beterjesztett javaslatot végül a kormánypártok támogatásával fogadta el az Országgyűlés.”

Cserdiné Németh Angéla meggyőződése, hogy 2024-ben is Karácsony Gergelyre voksolnak a budapestiek, ő marad a főpolgármester, a törvénymódosítással a kispártok nyerhetnek valamit. Például a javaslatot beterjesztő Mi Hazánk, amely így juthat képviselethez. Az előző, illetve a jelenlegi ciklusban a megválasztott kerületi polgármesterek automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lettek. Tiszteletdíjat vagy bármilyen juttatást nem kaptak ezért. Tíz évvel ezelőtt, amikor életbe lépett a december 12-én felülírt törvény, megemelték az államtitkárok számát. „Azt, hogy akkor a fővárosi képviselőktől elvont tiszteletdíjat csoportosították-e át az államtitkárok javadalmazására, fedje jótékony homály” – jelentette ki a polgármester. Véleménye szerint a következő ciklusban majd díjazni kell a testületi tagok munkáját, bár a részletszabályok még nem készültek el. „De sürgős volt a jogszabályt átírni, mert a Fidesz fél, hogy ismét kikap Budapesten, ami várhatóan így is lesz.”

„Semmi csodálkozni való nincs azon, hogy a Fidesz hozzányúlt az önkormányzati választási rendszerhez” – állította lapunknak Tóth Imre. Az MSZP XV. kerületi elnöke, alpolgármester szerint ugyanis a kormánypártok 2019 óta, amióta elbukták Budapestet, készültek erre. „Azzal, hogy jogszerű volt-e a voksolás előtt fél évvel átírni a törvényt, a Fidesz nem foglalkozik, nekik ez nem számít. Az ellenzék viszont régen tudhatja, hogy bármilyen választáson csak közös indulással van esélye arra, hogy legyőzze a Fideszt, ezért nekik most ezzel kell törődniük.” Tóth Imre hisz abban, hogy az ellenzékiek meg fognak állapodni. Hozzátette, számolgathat akárhogy a kormánypárt, ha Budapesten összefog az ellenzék, akkor a Fidesz ismét kikap. Sőt, ha valamiért az utolsó percben a főpolgármester-választás szabályait megváltoztatják, a közös fővárosi ellenzéki lista élén akkor is ismét Karácsony Gergely fut majd be. „Hiába módosítgatják a szabályokat, a budapestiek bölcsen fognak dönteni.”

Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Képviselő-testület Fidesz-frakciója vezetőjének véleménye szerint a jelenlegi választási rendszer nem vált be, ezért volt indokolt visszatérni a korábbi megoldáshoz. Ahhoz, hogy a fővárosi képviselők ismét listáról kerüljenek be a Közgyűlésbe. A Fidesz-frakció vezetője lapunknak arról beszélt, hogy akik a mostani változtatás ellen tiltakoznak, azok 2014-ben az akkori szabályok megváltoztatása ellen is protestáltak. Így részükről vagy ez a mostani felzúdulás nem hiteles, vagy a tíz évvel ezelőtti nem volt az. Egyébként azok a polgármesterek – függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldaliak –, akikkel ő a budapesti választási szabályok változásáról beszélt, négyszemközt bevallották: ők sem tartották megfelelőnek az elmúlt két ciklus gyakorlatát – hangsúlyozta.

Comments are closed.