Ez fájni fog az autósoknak, drágul a parkolás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

600 forint lesz egy óra parkolás a belvárosban, ráadásul, egy zóna kivételével mindenhol csak legfeljebb három órát lehet várakozni.

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti parkolási rendszer átalakítását. E szerint az eddigi 27 helyett mindössze négy parkolási zóna lesz Budapesten. Közleményük szerint A mai budapesti parkolási rendszer átláthatatlan és nehezen követhető, ami komoly hátrány az autóval közlekedők számára. A különböző parkolási díjak, üzemidők és időtartam-korlátozások, valamint egyéb kiegészítő szabályok alapján 27 különböző zónatípus létezik, ami követhetetlen és nehezen értelmezhető. Az utcákon található parkolási tájékoztató táblák sem egységesek, ezek kialakítása és információs tartalma is kerületről kerületre változik. A jelenlegi szabályozás nem ösztönzi kellően a közterületi parkolóhelyeken az autók gyorsabb cserélődését, így nehezebb parkolóhelyet találni az utcákon, miközben a városban elérhető mélygarázsok kapacitása sokszor kihasználatlan.

Kevesebb zóna, drágábban, jóval tovább

Az új rendszerben az alábbi zónák jönnek létre:

  • A zóna: 600 forint, 8.00-22.00, max 3 óra
  • B zóna: 450 forint, 8.00-20.00, max 3 óra
  • C zóna: 300 forint, 8.00-18.00, max 3 óra
  • D zóna: 200 forint, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül

Az új parkolási rendszerrel együtt a főváros új tájékoztatási rendszert is bevezet: egységesített táblán tájékoztatják az autósokat szeptembertől arról, hogy éppen melyik zónában járnak, illetve, hogy az adott zónában pontosan milyen szabályokhoz kell igazodniuk.

Az új rendszer szeptember 5-től élesedik.

Comments are closed.