Extraprofit-adó – itt vannak a részletek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Szombaton döntött a kormány az extraprofit-adó részleteiről – számolt be róla a bank360.hu. Nemcsak a repjegyek, a cégautók is többe kerülnek majd.

Július 1-től élő repülőjegyadóra két tarifa van. A kormányrendelet szerint utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írország, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna. Végső úti céllal más országokba repülő utasonként 9750 forint a hozzájárulás mértéke – írta a bank360.hu.

Ezt a különadót a légitársaságok hozzájárulásának hívja, és a belföldről induló utasok után kell fizetni.

Ezen felül emelkedik a cégautóadó összege is a jármű teljesítményétől és környezetvédelmi besorolásától függően. A cégautóadó lényegében megduplázódik – írja a portál, hiszen 50 kW-s teljesítményig jelenleg havi 7700-16500 forintot kell fizetni, ami júliustól 14000-30500 forintra nő. 120 kW felett pedig 22000-44000 forintról 41000-81000 forintra a környezetvédelmi besorolástól függően. A rendelet szerint ezt az emelt összeget egyelőre júliustól az év végéig kell befizetni.

Július 1-től az értékpapírügyletekre is kell tranzakciós illetéket fizetni, ennek alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára). Amennyiben ez az érték külföldi pénznemben van meghatározva, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

Comments are closed.