Építészeti értékvédelemre kétmilliós támogatás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A XV. kerületi önkormányzat immár 13. alkalommal írta ki azt az értékvédelmi támogatási pályázatot, amelyen azon ingatlanok, valamint társasházak pályázhatnak, amelyeknek lakói védetté nyilvánított épületben élnek. A felújításra 2 millió forint vissza nem térítendő összeg igényelhető. A kerület főépítészével, Sipos Gáborral beszélgettünk a témáról.

Kiknek szól, milyen támogatást kínál az önkormányzat?

Az éves keret 10 millió forint, egy pályázó legfeljebb 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, ez a tervezett beruházás összköltségének legfeljebb 50 százalékát érheti el. A támogatás az egyedi védett épületek korhű felújításához, illetve a fővárosi védelem alatt álló MÁV Vasutastelep építészeti értékeinek megmentéséhez igényelhető.

A védettségek tekintetében megkülönböztetünk műemléket, fővárosi védett és helyi védett épületet. Helyi szinten 136 védett épületet jegyzünk, a pályázat alapvetően ezek felújításának támogatását szolgálja. A védettség alá vételkor minden esetben magát az épület építészeti értékeit vizsgáljuk. Itt többnyire tisztes kort megélt, száz év körüli házakról van szó, Rákospalota várossá válásának időszakából is. Ha javaslat érkezik, hogy ebbe a körbe emeljünk be bizonyos épületet, akkor előzetesen megvizsgáljuk, és ha a feltételeknek megfelel, értékvédelmi vizsgálatot készíttetünk, ezt követően javaslatot teszünk a Képviselő-testületnek a védetté nyilvánításra.

A nyerteseknek bizonyára számlákkal kell igazolniuk a munkálatok költségeit.

Természetesen. Pontos előírás van arra is, milyen anyagokat használhatnak. Egyébként még nem igazán használják ki a védett épületekben élők, társasházi közösségek a felkínált lehetőséget, ezért előfordul, hogy egy éven belül kétszer is kiírjuk a pályázatot, mert nem merítették ki a keretet. Persze vannak jó példák! A Fő út 2. szám alatti úgynevezett Babits-ház homlokzati és tetőfelújítása is pályázati támogatással valósult meg. (Képünkön a felújított Babits-ház látható!) A Sín utcában is történtek tetőcserék, homlokzat-felújítások.

Van-e határidő, amikorra a nyerteseknek a munkálatokat el kell végezni?

Igen, van. A szerződéstől számított egy éven belül kell elszámolnia a pályázónak: számlákkal igazolni, mire fordította az önkormányzati értékvédelmi támogatást. Természetesen van mód a határidő-módosításra is, miként a Covid idején is volt erre példa. Ami nagyon lényeges: a támogatás régebben utófinanszírozott volt, most már évek óta előre megkapja az összeget a nyertes pályázó.

Manapság mennyibe kerül egy tetőcsere egy magánház esetében?

Ez sok mindentől függhet: a tetőidom összetettségétől, nagyságától, az eredeti anyaghasználattól, de úgy gondolom, 7-8 millióból egy átlagos tető felújítható. Azonban mivel a támogatás vissza nem térítendő, a kétmillió némi segítséget jelenthet.

Július 8-ig lehet jelentkezni a pályázatra.

Azt javaslom, aki esetleg későn értesült a lehetőségről, ne keseredjen el, készüljön inkább elő a következő kiírásra. Erre akár már az ősszel sor kerülhet, ha nem fogy el a keret. Addig érdemes megismerkedni a tartalmi követelményekkel, elvárásokkal. Figyeljék az önkormányzat honlapját, bátran érdeklődjenek az irodánknál, a kollégáim minden szükséges információt megadnak. Mindenkit biztatok, akit érint, és a ki felújításon töri a fejét, éljen a lehetőséggel, pályázza meg az értékvédelmi támogatást!

 Fekete Sándor

Comments are closed.