Évtizedes emlék Amerikából

Köszöntik Almássy Gizellát

Köszöntik Almássy Gizellát

A Bánkút utcai Olajág Otthonok idősek házában az év elején kijutott az ünnepelésekből. Az otthon egyik lakója 104. születésnapját ünnepelte.

Az intézmény legidősebb lakóját köszöntötték január 31-én. Az ünnepelt, a 104 éves Almássy Gizella Anna boldogan fogadta Bitvai Nándor alpolgármester jókívánságait, és cserébe megosztotta a boldogság titkát az ünneplésére érkezőkkel. A születésnapos szerint csak a jó élményeket kell szívünkbe megőrizni.

Gizella néni üzemírnokként, majd bérelszámolóként dolgozott. Férjével 1956-ban azonban úgy döntöttek elhagyják hazájukat, és máshol próbálnak szerencsét. Először Ausztriába menekültek, majd unokanővére segítségével Amerikába utaztak. Los Angelesben olyan modernül felszerelt házban laktak, amelyet Pesten csak hírből ismertek.

Mintegy 30 esztendeig éltek a tengerentúlon, nagyrészt New York-ban majd Kaliforniában. Nagyon sokat járt kint a magyar klubokba, szeretet utazni, társasági életet élni. Amikor 1984-ben hazalátogattak gépészmérnök férjével, a megérkezés után házastársa tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ezt követően Gizi néni végleg hazajött 1986-ban.

Egyik barátnője javaslatára költözött be 1996-ban a városrészünkben működő idősek otthonába, ahol azóta is aktívan éli napjait.

 

Időskori szép évek

Palotai Ferencné

Palotai Ferencné

A Bánkút utcai idősek otthonának másik lakóját, a 90. életévét betöltő Palotai Ferencnét is ünnepelték. A jeles eseményen Bitvai Nándor ünnepi köszöntőt mondott, és mellé díszoklevéllel, megannyi meglepetéssel fejezte ki tiszteletét Ilonka néninek.

A meghitt hangulatú beszélgetésen az ünnepelt elmondta, mennyire örül, hogy ilyen szép nyugdíjas éveket tölthet az intézményben, ahol szinte minden kívánságát teljesítik.

Felelevenítette, mikor ő gondozta beteg édesanyját, így igencsak hálás a sorsnak, hogy őt ennyi jószívű ember veszik körül, olyanok, akik megédesítik idős mindennapjait.

Bár a látása már gyenge, és nemrég a lábát is operálták, ennek ellenére napjait próbálja minél aktívabban megélni. Tájékozott a világ történéseiről, sokat néz televíziót és szívesen hallgatja a rádiót is. Idős kora ellenére sem vesztette el humorérzékét, minden alkalmat megragad, hogy mosolyt csaljon környezete arcára. Legfontosabbnak azt tartja, hogy a szeretet vezérelje cselekedeteinket, és csak a szép időkre emlékezzünk.

A koccintás sem maradhatott el, az intézmény vezetősége mellett a gondozónők is további tevékeny éveket kívántak lakójuknak. Az alpolgármester búcsúzóul kifejezte abbeli reményét, hogy tíz év múlva ugyanígy ünnepelhet majd Ilonka nénivel.

Comments are closed.