Átlagos olvasási idő: 2 perc

Úton Karácsony Gergellyel

Amikor nyilvánosságra került, hogy Beke Károly Úton című sorozatának Karácsony Gergely főpolgármester lesz a vendége, tömegével érkeztek a hozzászólások. Ahogy az lenni szokott, volt köztük kevéssé barátságos is. Ám végül egy kifejezetten jó hangulatú, bensőséges estét tölthetett együtt a vendég, a vendéglátó és a közönség.

Bár Beke Károly eredeti szándéka az volt, hogy a beszélgetésben háttérbe szorul majd a politika, de nem lehetett szó nélkül elmenni Karácsony Gergely friss közleménye mellett, miszerint ha a közgyűlés is támogatja, segítséget nyújt az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnek.

Nemcsak szíve, szociális érzékenysége, szolidaritása motiválta, de a felelős politikusként sem tehetett másként. Tudja, hogy a kormány lelketlenségei mögött az a gonosz politikai számítás áll, hogyha több száz hajléktalan az utcára kerülne, az a VIII. kerületi ellenzéki polgármester bukását jelentené, ha. A felismerés látható döbbenetet okozott a hallgatóság körében: ilyen a politika?! Fontosabb egy polgármesteri szék, mint rászoruló tömegek sorsa?!

Karácsony Gergely elmondta, a leggyakrabban azt kérdezik tőle, hogyan bírja azt a sok mocskolódást, ami kijut neki. Szóba jött az is, hogy kinek és hol lehet feltenni ezt a kérdést. A válasz egyértelmű: egy olyan politikusnak, akit nem vesz körbe kordon, nem kísérik testőrök, aki lemegy a boltba, aki pedagógus feleségével elmegy  egy nyilvános koncertre, és nem szégyelli, ha elérzékenyül a dallamtól. Karácsony Gergely tisztában van azzal, hogy gyakran emlegetik feminin vezetőként, de erre inkább büszke. Véleménye szerint a keménység nem mindig jó tanácsadó, nem biztos, hogy a hideg, érzelemmentesen meghozott döntések a leghatékonyabbak. Hatásos példa erre az a tény, hogy a Covid-járvány idején legjobban működő országokat nők vezették. Ugyanakkor ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne képes kemény döntéseket is meghozni – tette hozzá.

Gyerekkorában természetesnek találta, hogy különböző helyzetű emberek élnek együtt. Édesapja korán meghalt, de így is a kicsi falu, Nyírtass értelmiségéhez tartoztak. A legjobb barátja azonban döngölt földes padlójú házban élt. Később ugyanolyan közel állt hozzá a rektor gyereke, mint a mozipénztáros fia. Fel sem merült benne, hogy a körülmények határozzanak meg egy barátságot. Azt már egyetemistaként, a fővárosban tanulta meg, hogy fehér zoknit viselni ciki, és a nyakkendő megkötésével sem könnyen barátkozott meg.

A kamaszkor mindenki életében fontos fordulópont: ekkor igyekszünk összefüggéseket keresni, megérteni a minket körülvevő világot. Ebben a korban irányít leginkább az igazságérzetünk. Karácsony Gergely 14 évesen a rendszerváltást a szabadság kiteljesedéseként élte meg. Követte az eseményeket, rekedtre kiabálta magát a tüntetéseken. Érdekelte a történelem, a közélet, de azt nem gondolta volna, hogy politikus lesz belőle. Sokáig dolgozott a háttérben kutatóként, tanácsadóként, míg végül 2010-ben aztán ellenzéki oldalon képviselővé vált. Frusztráló, traumatizáló élmény volt számára, ahogyan lépésről lépésre törik el a demokrácia csigolyáit, ahogyan sorra megtörténtek-megtörténnek a politikai határátlépések.

A főpolgármester olyan országban szeretne élni, ahol a politikusok is lehetnek önazonosak. Nem akar cinikus, kérges lelkű lenni, de azt sem, hogy felemésszék a gondok, amelyeket a lelkére vesz. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt. Talán ellentmondásosnak tűnik, de hálás a sorsnak, hogy mindenért meg kellett küzdenie. Élt kicsi faluban, városban, nem született bele a fővárosi életbe – így nagyobb értéke van számára. Főpolgármesterként arra azért nem gondolt, hogy rövid időn belül megtépázzák Budapest költségvetését, hogy jön egy világjárvány, és hogy tízszeresére nő az energia ára – de megoldották. Számára a főváros nem az a hely, amivel reprezentálni lehet, ami a hatalmat szimbolizálja.

Karácsony Gergely az egész est folyamán allűrök nélkül, közvetlenül, őszintén válaszolt a kérdésekre, a nézőkére is. A polgármester asszony a közönség soraiban ülve hallgatta.

Ezt az utat kell tovább járnunk, mert itt kezdődik a demokrácia – összegezte az elhangzottakat az est házigazdája, Beke Károly.

Comments are closed.