Eltemették Turu Istvánt

A koronavírus újabb áldozata az 58 éves Turu István. Az egykori bokszbajnokot és edzőt a Kozma utcai temetőben búcsúztatták, megemlékeztek róla az ökölvívó szövetség tagjai és a régi sporttársak is. A szöuli olimpikon az ezredforduló után a XV. kerületben volt tréner, az itteni tanítványok is szeretettel emlékeznek rá.

Turu 1962-ben született Törökszentmiklóson, háromszor volt magyar bajnok, az Építők SC-ben, a Honvédban és a Vasasban bokszolt. Angyalföldön Akkermann György volt az edzője. Szöulban olyan világnagyságokkal együtt szerepelt, mint az úszó Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina vagy a birkózó Sike András (11 aranyat szereztünk, közte volt a férfi kajak négyes és a vívó kardcsapat is). Turu 9. helyen zárt, Isaszegi Róbert bronzérmes lett, Váradi János, Füzesy Zoltán és Turu győzelemmel kezdett, de aztán megállították a magyar keményöklű fiúkat. Az olimpia után Turu sikeres edzőként mutatkozott be, a Csötönyi Sándor vezette ökölvívó válogatott felkészülését is segítette.

Turu István

Az ő érdeme volt, hogy a XV. kerületi Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület ifjú öklözői jól szerepeltek az országos bajnokságokon. Turu értett a tehetséges gyerekek felfedezésében és előre juttatásához. Különös figyelmet fordított a szegénysorból induló srácok megregulázásában, sportszerűségre tanításában.

A hírek arról szóltak, hogy az 58 éves sportolót „rövid ideig tartó, súlyos lefolyású” koronavírus okozta betegség vitte el. „Két hete Turu István azzal hívott fel, hogy Balassagyarmat közelében, egy kis faluban új ökölvívó-bázist hoz létre gyerekeknek – mondta Csötönyi Sándor a Magyar Nemzetnek. – Arra kértem, beszéljünk erről akkor, amikor Debrecenben befejeződik a Bocskay-emlékverseny. Nos, nincs már miről beszéni, mert Turu Pistát a koronavírus elragadta közülünk.”

(PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2021. március 11.)  

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.