Élt 9 évet? Teljesen átalakítják a KATA-t

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Tegnap nyújtották be, ma pedig már meg is szavazhatja az Országgyűlés a katával kapcsolatos módosításokat, amely alapjaiban változtatja meg az eddigi szabályozást.

A Semjén Zsolt jegyezte törvényjavaslat szerint szeptember 1-től csak azok választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát, akiknek csak magánszemélyektől származik a bevételük. Egyetlen kivételt határoz meg a javaslat, a taxiksokat, akik a jövőben is számlázhatnak cégeknek. A többiek esetében, amennyiben cégnek számláznak, elveszítik a kata lehetőségét.

Az eddigiekhez képest változás az is, hogy egységesen 50 ezer forint lesz a havi adó mértéke, vagyis – a javaslat szerint – a másodállásban katázóknak megszűnik az eddigi 25 ezer forintos adózási lehetőség. Cserébe évente 18 milliós bevételi határig lehet ebben az adózási formában tevékenykedni az eddigi 12 millió helyett.

A javaslat nagy felháborodást váltott ki. A közösségi oldalakon is számtalan bírálatot kapott érte a kormány. Elemzések szerint ugyanis a tervezett változtatás gyakorlatilag ennek a kedvezményes adózási formának a kivégzését jelenti.

Becslések szerint a nagyjából 400 ezer katásból csak körülbelül 100 ezren vannak olyanok, akik csak magánszemélyeknek állítanak ki számlát. Többek között a szépségiparban dolgozók vagy egyéb szolgáltatást végzők. Azonban, például a szellemi szabadfoglalkozásúak, tanárok, újságírók, honlapszerkesztők, de még írók is elesnek ennek a lehetőségétől, hiszen nagy számban állnak céggel szerződésben. Pesszimistább becslések szerint mindössze 30-40 ezer vállalkozás maradhat, aki élni tud a kata lehetőségével, vagyis a kisvállalkozók 90 százaléka is új, az eddigieknél kedvezőtlenebb adózási formába kényszerül.

A Facebookon spontán tüntetést kezdtek szervezni a tervezett törvénymódosítás ellen.

Comments are closed.