Elrajtolt a Sanzonbizottság

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Hagyjuk most ezt az Amerikát, gyúrjunk rá inkább a gyerekre! Ez a rejtélyes felszólítás akkor hangzott el a vasutastelepi lakásban, amikor éppen próbált a Sanzonbizottság nevű zenekar. De amikor a próba elkezdődött, még nem volt meg a név. Ám amikor a két gitár és a tangóharmonika előkerült, na és megérkezett Csépai Eszter színésznő, a konyhai beszélgetés során megszületett a név. Lehet, hogy a Kaláka esetében is ez történt 40 évvel ezelőtt?

 

Az Újpalota szívében gyakorló vers-zenés trupp Molnár György lakásán verődött össze, a zenészek Lackfi János és Miklya Zsolt verseinek zenei hátterét állították össze, kötetlen volt a hangulat. A házigazda Molnár György ezúttal egy profi színházi harmonikást szervezett a társaságba, Puskás Péter zongorán és más hangszereken játszik a Bábszínházban és a Radnóti Színházban is. Péter keresi, kutatja, mit hova lehetne és kellene beilleszteni, mi a jó ellenpont, mikor lebeg szépen a dallam.

Egy sokat látott blues-harcos érkezik aztán kék színű Fender-gitárjával a próbára. Benkő Zsoltnak az a feladata, hogy fordulatos fogásokkal díszítse a gyerekdalokat.

Belép aztán a képbe a csillogó hangú fiatal színésznő, Csépai Eszter, és örömmel újságolja, hogy az amerikai magyarok már küldtek befogadó nyilatkozatot, lehet tehát menni a tengeren túlra, de előtte azért nem árt, ha az itthoni gyerekek megismerkednek a dalokkal. Eszter már énekelt gyermek- és felnőtt lemezen, játszott Kaposváron és a Magyar Színházban, szerepelt a Saul fiában, és hogy nyomatékot adjon pályafutása alakulásának, azt mondja: – Nincs hozzád senki méltó, én voltam az Alföldi-rendezte István, a királyban Stohl Buci egyik felesége.

Aphónia, Sajtkukacz

Ezen a társaság jókat derül. Molnár György rögtön maga mellé parancsolja a színésznőt, aki előzőleg ellátta magát a házigazda húsgombócaival. A próbák jellegzetessége, hogy mindig van bőséggel kaja.

A szünetben a 49 éves Molnár György mesél magáról. Foglalkozására nézve nyugállományú katona, híradó volt, a múlt század végén, 1999-ben kezdett zenélni. A Mellékvonal nevű zenekarban indult a pályafutása, 2010-ben azonban önállósította magát, megalapította az Aphónia és a Sajtkukacz nevű zeneakart. Elkészítette Lackfi verseire a Radírmocsok című lemezt is, amit a Gryllus Kiadó adott ki.

Miskolcról Palotára

Az eredeti szakmáját tekintve szakács gitáros (lásd a pompás húsgombócokat) Miskolcról került Újpalotára, a régi MÁV-lakótelepen nőtt föl, ahol ma is jól érzi magát. Dolgozott Varró Dániellel, és miután a próbán egy régi Bródy-számmal lepett meg bennünket, elmondhatjuk, hogy eléggé otthonosan mozog nem csak a megzenésített versek műfajában, de az öregebb dalok között is.

A jó kedélyű, nagy étvágyú Sanzonbizottság dalait még fogjuk hallani. Miután a Periszkóp együtt indul Eszter, Gyuri, Zsolt és Péter társulatával, rendszeresen beszámolunk a palotai kötődésű zenekar körüli ügyekről. (PP)

One Comment

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.