Előnyök diákigazolvánnyal

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Milyen előnyökkel jár a diákigazolvány? Hol használhatom? Többek között ezek okoznak fejtörést a diákoknak, ezért utánajártunk a kérdéseknek.

Milyen kedvezményeket vehetünk igénybe a plasztikkártyával, elsősorban attól függ, hogy nappali, esti vagy levelező tagozaton folytatjuk tanulmányainkat. Ha ugyanis az utóbbi csoporthoz tartozunk, akkor lényegesen kevesebb helyen élhetünk a kedvezőbb fizetési feltételekkel. A BKV, a Volán és a MÁV járatain csak a nappalisok és estisek vehetnek ugyanis félárú jegyet, a levelezősök az 50 százalékos kedvezményt csak az iskolájuk és lakóhelyük, illetve tartózkodási helyük között vehetik igénybe. Kedvezményes bérletet is csak a nappali vagy esti képzési rendben tanuló egyetemisták és főiskolások válthatnak. Nekik így a vonatokra és távolsági buszokra 90 százalékkal olcsóbb utazási díjszabás jár a lakóhely és a felsőoktatási intézmény között.

Amennyiben a gyakorlati hely máshol van, így oda nem vonatkozna a nagyobb kedvezmény, ez esetben nyomtatványt kell kérnünk a vasúttársaságnál, amellyel más viszonylatra is érvényes lesz az alacsonyabb tarifa. Nemcsak utazáskor, hanem számos más esetben is érvényesíteni lehet a diákkedvezményt. Kulturális intézményekben – így például múzeumokban, könyvtárakban, várakban és mozikban – is kevesebbet kell fizetni a pénztárban, ha nálunk van a kártya. Még bizonyos éttermekben is olcsóbban vehetnek menüt az egyetemi, főiskolai hallgatók. Érdemes utánajárni, hol és mekkora kedvezmény illeti meg a hallgatókat. További részletek a diakigazolvany.hu és a diakkedvezmeny.hu oldalakon.

A diákigazolvány-matricák október 31-én járnak le, addig kell érvényesíteni azokat – hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület a közleményében. A testület jelezte azt is, hogy az utazási kedvezményeket csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet igénybe venni.

A diákigazolványokat elektronikus úton vagy a közreműködő oktatási intézményen keresztül lehet igényelni, tehát a dokumentum bármelyik okmányirodában átvehető. A kiadott diákigazolványok esetében az oktatási igazolványokat a közreműködő intézmény a matrica felragasztásával érvényesíti.

Comments are closed.