Ellenzéket támogató levélszavazatokat találtak a szemétben – FRISSÍTVE

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az erdélyi Jedd település közelében, építési hulladékok közé kidobott és félig elégetett szavazólapokat találtak. Az ellenzék a levélszavazatok megsemmisítését követeli. A kormánypártok szerint baloldal. Az NVI feljelentést tett az ügyben.

Az ellenzéki összefogás pártjai, valamint a Mi Hazánk Mozgalom volt bejelölve azokon a szavazólapokon, amelyet a punctul.ro újságírója fedezett fel Marosvásárhely közelében. A portál egyik olvasója értesítette. A hvg.hu helyszínen lévő tudósítója szerint több olyan zsák is lehet még a területen, amelyben szintén szavazólapok lehetnek. A szavazólapok között volt olyan boríték is, amelyben a magyarországi Nemzeti Választási Irodának kellett volna postázni a papírokat.

Parászka Boróka erdélyi újságíró azt írta közösségi oldalán, hogy az esetből az látszik, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség láthatóan nem tudja biztonsággal gyűjteni és kezelni a szavazólapokat. elmondása szerint a terület, ahol megtalálták a papírokat, egy forgalmas közút mellett van. Ráadásul egy olyan csomópont közelében dobták ki az iratokat, amelynél a rendőrség rendszeresen kint áll.

Az ellenzék az összes levélszavazat megsemmisítését követeli.

„Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból. De ez már nem fog sikerülni. Elmegyünk a végsőkig, elmegyünk a falig, a jogászaink már dolgoznak a következő lépéseken, mert a Fideszt és Orbánt nem hagyjuk többé csalni. Itthon nem tudnak ilyen nyíltan csalni – ezt húszezer ellenzéki szavazatszámláló biztosítja” – írta közösségi oldalán Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt.

„Mindig is tudtuk, de most lelepleződtek: a Fidesz csalni akar a választáson. Videós és fotós bizonyíték van róla, hogy az ellenzékre leadott erdélyi szavazatokat a szeméttelepre vitték, de nekünk most van esélyünk, van lehetőségünk tenni ez ellen a szemétség ellen. Az ellenzéki pártok minden eszközzel fellépnek a fideszes csalás ellen, nem hagyjuk annyiban. De ezeket a csalókat igazán megbüntetni a választók tudják. Szavazz április 3-án vasárnap a csalók ellen az 1-es listára!” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A Társaság a Szabadságjogokért feljelentést tett az ügyben.

Frissítés:

A Nemzeti Választási Iroda ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyben. Az NVI egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a levélszavazatokat személyes kézbesítéssel is le lehet adni, az érintetteknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a bizalmas küldeményekre, hogy az iratok biztonságban visszaérjenek az NVI-hez.

A Fidesz szerint baloldal

A Fidesz közleményt adott ki. ebben azt írják: „a baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni. Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat.”

Comments are closed.