Ellenszavazat nélkül fogadták el az idei költségvetést

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Kiegyensúlyozott büdzsével akarják biztosítani a kerület működését – hangsúlyozta az idei költségvetés elfogadása előtt Cserdiné Németh Angéla polgármester. A Mindenki a Tizenötödikért frakció igennel szavazott, a fideszesek azonban tartózkodtak.

Elfogadta a kerület 2024-es költségvetését a Képviselő-testület. A Mindenki a Tizenötödikért frakció tagjai igennel szavaztak, a fideszes képviselők azonban annak ellenére tartózkodtak, hogy a büdzsé végleges változatában a kormánypárti képviselők módosító javaslatai is szerepeltek, mert a helyi többség zöld utat adott ezeknek.

Az önkormányzat idei bevétele, a kiadásaival egyezően több mint 31 és félmilliárd forint. Mielőtt meghatározták, hogy ebből mire mennyi jusson, a kerület irányítói egyeztettek az arra illetékes vezetőkkel. A hivatal működésére, a közutak fenntartására, zöldterület-gazdálkodásra és az egyéb kötelező feladatok támogatására a tavalyinál 60,2 millióval többet biztosít a központi költségvetés. Köznevelési feladatokra a korábbihoz képest 7,9, a szociális- és gyermekjóléti ellátásokra 23,6, a gyermekétkeztetésre 34 százalékkal többet kap a kerület az államtól, ezzel szemben a közművelődés szervezésére 1,3 százalékkal kevesebbet. Néhány dologra a tavalyinál ugyan több pénzt ad az állam, ám ez az összeg közel sem elég a feladatok teljesítésére. Az étkeztetési költségek 36 százalékát például így is az önkormányzat fizeti.

Saját bevételeit növelni tudja a kerület, építményadóból például 2,1 milliárddal-, telekadóból pedig közel egymilliárd forinttal több folyik majd be idén. Az előző évhez képest az iparűzési adó 1,4 milliárd forinttal növekszik, így jut az utak karbantartására, járdák, kerékpárutak építésére, parkolók kialakítására. Megújul a Karácsony Benő park, kutyafuttatókat alakítanak ki, és folyamatosan karbantartják a zöld felületeket. Bár közművelődésre a tavalyinál kevesebb pénzt jut a központi büdzséből, a kerület saját költségvetésében az előző évinél közel 27 millióval több pénzt biztosít a Csokonai Nonprofit Kft.-nek.

A kormányzati büntető sarcok ellenére évről évre többet nyújtanak az itt élőknek – fogalmazott a vitában Cserdiné Németh Angéla. Pedig ebben az évben több mint 3,3 milliárd forint szolidaritási adót követel az állam a kerülettől, ezért kevesebb jut fejlesztésekre – tette hozzá. „A kormányzat engesztelhetetlen bosszúvágyból ki akarja fosztani, kiüresíteni az önkormányzatokat, különösen az ellenzéki vezetésű településeket. Pedig ezzel nem a helyi politikai vezetést sújtják, hanem az ott élőket” – figyelmeztetett a polgármester. Mindezek ellenére mára világossá vált, hogy az emberek leginkább az önkormányzatokra számíthatnak.

A XV. kerületben a rászorulók 2024-ben a tavalyinál 60 millió forinttal többet kapnak, és az arra érdemesek továbbra is számíthatnak ösztöndíjra. Az önkormányzat megbecsüli a hűséges munkavállalóit, a Palota keresetkiegészítés fedezetét megteremtették a költségvetésben. Eközben a kormány leépítette az egészségügyi rendszert, az oktatást, alacsony a nyugdíj, ezért Magyarországon, aki megfelelő ellátást, oktatást szeretne, annak a magánszektorban kell súlyos összegeket fizetnie.

Júniusban önkormányzati választás lesz Magyarországon. A polgármester reméli, hogy az itt élők bölcsen döntenek majd. Ígéri, hogy a nehezített kormányzati akadálypályán továbbra is tisztességgel, becsülettel helyt állnak, és kiállnak a kerületiekért.

Működni fog a kerület

„Ez alkalommal is kiderült, melyik frakció dolgozik a kerületért”– ezt Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője fogalmazta meg a testületi ülést követően. Kijelentette, a költségvetés garantálja, hogy működni fog a kerület, sőt erre plusz forrásokat is biztosítottak, így az itt élők összesen 25 fajta támogatást vehetnek igénybe. Az alpolgármester még a vitában arra kérte a fideszeseket, hogy a következő hónapokban „látványpolitizálás” helyett tegyenek az emberekért.

Comments are closed.