Elhagyott minket a rántott húsok királya

Átlagos olvasási idő: 3 perc

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bábel István a Pléh-csárda alapítója 2022.11.09-e reggelén elhunyt” – adta hírül a Kolozsvár utcai piac híres étkezdéjének személyzete.

A Bádog Gundel néven ismert faloda nemcsak a XV. kerületben, hanem a fővárosban is kedvelt helyszín volt, és az elmúlt évtizedekben országos, sőt nemzetközi hírnévre is szert tett. Bábel István még 1988-ban alapította a Pléh Csárdát Pestújhely és Rákospalota határán. Eleinte erős fokhagymaillattal csalogatta be a vendégeit, de egy idő után már nem volt szükség csalogatásra, azok ugyanis maguktól is jöttek.

Főleg azt követően, hogy a Bádog Gundelben már nem hagyományos kiporciózott adagokat adtak. Bábel István három dolgot nagyon komolyan vett: nem tartott kólát és egyéb üdítőt, csak háziszörpöt, nem fogadott el borravalót, és nem adott fél adagot. Még akkor sem, ha a vendégek többsége alulmaradt a rántott húsokkal folytatott ütközetben. Nála ugyanis a schnitzel átlagban 1-1,2 kg-os hússzeletet jelentett, de a rekordot egy négykilósnál is nagyobb adag tartja. A Főnök azt vallotta, ha ő meg tudott enni egy ekkora adagot, akkor arra mindenki képes. Hát képes is volt, csak nem egyszerre, ezért a vendégek többsége elcsomagoltatta a maradékot, amit utána még napokig ehetett.

„Egy-egy adag a Pléh Csárdában egy 3-4 fős családnak is elegendő lenne”

– mondta az egyik vendég, aki pont ezért a „bőkezűség” miatt járt vissza az étterembe. De híresek voltak azok az „elsőbálozók” is, akiket az étkezde hírneve vonzott a Kolozsvár utcai piacra, ahol a sorban állva, és látva az előttük kiadott adagokat, gyorsan elbátortalanodtak, és megpróbáltak alkudozni, azaz csak fél adagot kérni. Ilyenkor Bábel István csak azt felelte: „Itt nincsen fél adag, ne vicceljen!”, vagy „Miért, a Mercedes gyárban adnak félautót?” De a legjobb az volt, „Miért, maga egy fél ember?”. Ezek a bábeles beszólások pedig azonnal elvették a gyanútlan vendég kedvét a fél adagtól. A Főnök ennek ellenére nagyon népszerű volt, sokan még azt is elnézték neki, ha kovászos uborkában kapták tőle a visszajárót.

Bábel István, aki sokáig (egészségi állapota megromlásáig) nem volt hajlandó elhagyni a Pléh Csárdáját, az évtizedek alatt egyre nagyobb figyelmet kapott. Itthon 2006-ban ismerte meg őt a közvélemény, amikor bemutatták Szirmai Márton párperces remekművét, a Szalontüdő című kisfilmet. A Nagy Bandó András novellája alapján készült és Anger Zsolt és Ascher Tamás főszereplésével játszódó egy ebédnyi történetet ugyanis a Bádog Gundel előtt forgatták. A film egyébként még ma is megtekinthető a YouTube-on.

De még ennél is nagyobb hírnevet szerzett az étkezdének, hogy 2017-ben Jókuti Andrásnak, a Világevő blog szerzőjének ajánlására a CNN hazánkban forgató stábja a Kolozsvár utcai kispiacra vitte Anthony Bourdain-t, a világhírű amerikai utazóséfet, aki majdnem sokkot kapott a több mint egykilós rántott hústól, és akinek nagyon ízlett Bábel István csirkemájas palacsintája.

A Pléh Csárdáról forgatott felvételeket a CNN Anthony Bourdain Parts Unknown című népszerű, több Emmy-díjjal is kitüntetett sorozatának ötödik évadában vetítették le, így a Bádog Gundelt az egész világon megismerték.

Ennek köszönhetően egyre több híresség tartotta fontosnak, hogy budapesti útja során felkeresse ezt a különleges helyet. Legendák szólnak arról, hogy volt olyan látogató, aki 22 ezer kilométer repülést követően a reptérről egyből taxival Pestújhelyre jött, hogy harapjon valamit a híres étkezdében. (Hogy ő mit csinált a megmaradt hússal, arról persze nincs információnk.) Az biztos, hogy a csárda Facebook-oldala is elkezdett színesedni. Egyre többen töltötték fel ugyanis, hogy éppen Bábeléknél ebédelnek.

Bábel István romló egészségi állapotáról már hallani lehetett, ennek ellenére megdöbbenéssel és megrendüléssel fogadtuk a hírt, mely szerint a rántotthús koronázatlan királya itt hagyott bennünket. A bevezetőnkben közölt bejegyzés szerint, a 68 esztendős étkezdetulajdonost november 22-én 10.45-kor helyezik majd örök nyugalomra a kecskeméti köztemetőben. Addig azonban bárki megemlékezhet róla a Kolozsvár utcai kis piacon, a Pléh Csárdánál erre a célra kijelölt helyen.

S hogy mi lesz a Bádog Gundellel Bábel István után? Nos, egyrészt már a Pléh Csárda sem a régi Bádog Gundel volt. Nem is lehetett az, mert már néhány éve nem Bábel István állt a pult mögött. Másrészt fontos tudni, hogy a családi viszonyok megváltozása miatt egy jó ideje már két Bábel étkezde is működik a kerületben. És a Sztárai Mihály téren található Bábelék étteremben sem aprózzák el az adagokat.

Végezetül álljon itt a Pléh Csárda személyzetének búcsúüzenete:

„Köszönjük, hogy voltál nekünk, Pista bácsi! Köszönjük, hogy tisztességre és becsületre neveltél minket! Köszönjük a mérhetetlen, soha nem szűnő tanítás vágyadat, amit felénk tanúsítottál! Köszönjük, hogy vigyáztál ránk, és egyengetted útjainkat! Hiányozni fogsz nagyon!”

KÉPEK: Nagy Botond

Comments are closed.