Elegáns győzelem az első napon

A margitszigeti Vízilabda Eb nyitó napján a házigazda magyar csapat a spanyol válogatottal csapott össze. A mérkőzés előtt látványos megnyitóünnepséget tartottak, amelyen Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Paulo Barelli, a LEN elnöke mondott nyitóbeszédet.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első ráúszásnál Varga Dénes hozta el a labdát, bő fél testhosszt verve spanyol ellenfelére. Ennek ellenére a magyarok nem kezdték túl dinamikusan a játékot, az első támadás végén Madaras a spanyol kapusba lőtte a labdát. A spanyolok is nehezen találtak magukra, végül a csendet Molina törte meg, aki 7 méterről lőtt hatalmas bombát a kapu bal oldalába (0-1). Ezt követően nem kellett sokat várni a válaszra, előbb Varga Dániel talált be az ellenfél kapujába (1-1), majd egy betörést követően Erdélyi Balázs lőtt a hosszúba Madaras passzából (2-1). A félidő vége előtt emberelőnyös helyzetből egyenlítettek a spanyolok, bár az első lövés Nagy Viktor fejéről kipattant, Ferdandez ismét lőtt, a labda pedig a kapufáról bevágódott a kapuba (2-2).

A második negyed is magyar labdaszerzéssel kezdődött, és ekkor beindult a hazai gépezet, és a félidő végére egyértelművé tette, hogy ezen a mérkőzésen csak egyetlen eredmény születhet. Előbb Varga Dániel bombázott a jobb felsőbe (3-2), aki az újabb spanyol egyenlítést követően (3-3) Vámos passzából harmadjára is eredményes volt (4-3), majd Tóth Márton harcolt ki centerben emberelőnyt és a falból kiemelkedve hatalmas lövéssel iratkozott fel a góllövők listájára (5-3). A spanyolok távoli lövéssel próbálták ijesztgetni Nagy Viktort, aki rutinból védte a gyenge kísérletet, majd Varga passzából, egy kis igazítást követően, Hosnyánszky talált be a spanyol kapuba (6-3). A háromgólos előnyt a negyed végére kettőre csökkentették a spanyolok, Mallarach találta meg a rést Tóth Márton és Nagy Viktor kezei között (6-4).

A harmadik negyed Madaras-góllal kezdődött (7-4), majd Miguel szerzett emberelőnyös helyzetben újabb spanyol találatot (7-5). A kiállításra a másik oldalon sem kellett sokáig várni, a helyzet pedig ismét egy Madaras-góllal fejeződött be, aki ezúttal a bal alsó sarokba helyezte a labdát (8-5). A magyarok kilencedik gólját a fiatal Erdélyi szerezte, aki egy emberelőnyös helyzet végén használta ki a spanyolok pillanatnyi zavartságát, és hatalmas gólt lőtt a jobb felsőbe (9-5). Bár a spanyolok ezt követően is próbálkoztak, a szerencse nem nekik kedvezett, a következő lövésük mindkét kapufát eltalálta, de ezúttal kifelé pattant. Hiába védett az egész mérkőzés során remekül Nagy Viktor, a negyed végén az üresen maradó Muarriz lövésére már nem tudott odaérni, így három gólos előnnyel vághattak neki Benedek Tibor fiai a negyedik negyednek (9-6).

A ráúszást követően Tóth Mártoné volt a főszerep, aki négyméterest harcolt ki csapatának. A büntetőt a csapat legjobbja, Varga Dániel lőtte, a labdát pedig hiába érintette Aguilar kapus, védeni már nem tudott (10-6). A spanyolok ezután emberelőnyből szépítettek ismét (10-7), majd Varga Dániel lőtt bombagólt a támadóidő utolsó másodperceiben (11-7). A spanyoloknak innentől esélyük sem volt a fordításra, egy Madaras bombát követően Mallarach még betalált ugyan Nagy Viktor kapujába (11-8), de nem sokkal ezután a másik Varga, Dénes varrta be a magyarok 12. gólját (12-8). A tőle megszokott lazasággal, szinte már flegmán lőtt védhetetlenül a jobb felsőbe. A mérkőzés utolsó találatát a spanyol García szerezte, ezzel megszületett a 12-9-es végeredmény.

A magyar csapat nehezen talált magára, de végül szép játékkal, könnyedén szerezte meg a 3 pontot. A mai napon a francia csapattal csapnak össze a házigazdák, ahol kötelező a győzelem. Benedek Tibor a mérkőzés után elmondta, hogy ezeken a meccseken sem szabad leeresztenie a csapatnak, hiszen ebben a csoportban négy erős csapat is található. A győzelmen kívül a gólarány is sorsdöntő lehet, hiszen a csoportelső egyenesen az elődöntőbe jut, míg a csoport második és harmadik helyezettjei negyeddöntőt játszanak majd.

A nyitó nap eredményei:

A-csoport
Románia–Grúzia
11–6 (3–4, 3–1, 2–0, 3–1)
Góllövők: Radu, Negrean 3-3, ill. Jelaca 3

Montenegró–Görögország
11–6 (1–1, 4–1, 3–2, 3–2)
Góllövők: Ivovics 3, Klikovak 2, ill. Vlahopulosz, Funtulisz 2-2

Olaszország–Oroszország
13–6 (3–1, 4–3, 4–1, 2–1)
Góllövők: Giorgetti 4, Figlioli, Luongo 3-3, ill. Sepeljov, Sztepanjuk 2-2

B-csoport
Horvátország–Németország
10–5 (4–3, 2–0, 3–0, 1–2)
Góllövők: Jokovic, Muslim, Buslje 2-2, ill. Schüler 2

Franciaország–Szerbia
5–16 (1–4, 1–3, 0–3, 3–6)
Góllövők: Camarasa, Bodegas 2-2, ill. Nikics 4, Mandics, Pijetlovics, Filipovics, Prlainovics 2-2

Magyarország–Spanyolország
12–9 (2–2, 4–2, 3–2, 3–3)
Góllövők: Varga Dániel 5, Madaras, Erdélyi 2-2, Varga Dénes, Hosnyánszy, Tóth M. 1-1, ill. Mallarach 3, Fernández, Molina, Minguell, Garcia, Espanol, Bustos 1-1

Comments are closed.