Egy nap az ifjúságért

Az ENSZ közgyűlése 1999 decemberében hagyta jóvá a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciájának javaslatát, mely szerint augusztus 12-e legyen Nemzetközi Ifjúsági Nap. A világszervezet ilyen módon kívánja felhívni a figyelmet a generációk közötti szolidaritás fontosságára a családban, a közösségekben, a nemzeteknél – olvasható a www.mtva.hu oldalon.

Ifjúság napja/Fotó: XV Média, Vargosz

Ifjúság napja/Fotó: XV Média, Vargosz

A Nemzetközi Ifjúsági Nap célja rámutatni a fiatalok migrációjában rejlő veszélyekre és lehetőségekre, megosztani az ezzel kapcsolatos tudást és információkat, valamint bevonni a fiatalokat a témáról szóló társadalmi párbeszédbe.

E napon a világ számos pontján a helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeket, akciókat szerveznek, hogy a korosztályt sújtó, jellemzően továbbtanulási, pályaválasztási, megélhetési és párkeresési problémákra, azok kezelésére irányítsák a figyelmet.

A rendezvénynek minden évben más és más a szlogenje, amely egyben a központi témája is. Amint a http://undesadspd.org oldalról kiderül, idén a mentális egészségi problémákra fókuszálnak a szervezők és a programban részt vevő szervezetek. Az ilyen betegségekben szenvedő fiatalokkal szemben ugyanis sok esetben kirekesztő, diszkriminatív módon viselkednek a munkavállalók. A helyzet megszüntetéséért közösen kell erőfeszítéseket tenni, hogy az érintettek szégyen és elszigeteltség nélkül élhessenek teljes életet.

Comments are closed.