Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő és Hajdu László volt kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő február 16-án aláírásokat gyűjtöttek az Újpalotai Vásárcsarnoknál. A politikusok a közvetlen köztársaságielnök-választás érdekében kérték a lakosság támogatását.

„Mindenki tisztában van az elmúlt hetek szégyenteljes történéseivel – emelte ki Barkóczi Balázs –, amelyek Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához, és Varga Judit volt igazságügyminiszter közéletből való távozásához vezettek. Az, hogy olyan embernek adtak kegyelmet, aki védtelen gyerekek bántalmazóit védte, összeegyezhetetlenné vált azzal a pozícióval, amit betöltöttek. Ők lemondtak, ám az igazi felelősök továbbra is hatalmon maradtak. Orbán Viktor háromszor jelöltetett már köztársasági elnököt, ebből ketten is megbuktak, a harmadik pedig aláírógépként töltötte ki mandátumát. Mi azt szeretnénk elérni, hogy az emberek közvetlenül választhassák meg az ország legfőbb közjogi méltóságát.”

A Demokratikus Koalíció ennek érdekében országos kampányba kezdett. A közvetlen elnökválasztást magába foglaló javaslatukat ugyanis a lakosság véleményével szeretnék alátámasztani. A párt az aláírásokat online és offline is gyűjti. Február 16-ig már több mint ötvenezren írták alá a dokumentumot. A DK javaslata alátámasztása érdekében február 26-án 15 órára demonstrációt is szervez a Parlament elé. Ám a legnagyobb ellenzéki párt sem jelöltet nem állít, sem pedig a köztársaságielnök-választáson nem vesz részt. Barkóczi Balázs elmondta, javaslatukban az szerepel, hogy a június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választásokkal együtt a szavazók a köztársasági elnök személyéről is dönthessenek majd.

„Mi végig kitartunk a közvetlen elnökválasztás és a népakarat mellett” – hangsúlyozta Barkóczi Balázs.

Comments are closed.