Dobrev Klára a helyi sajtó szerepéről egyeztetett

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Felértékelődik a helyi sajtó szerepe, erről folytatott eszmecserét Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje és Beke Károly, a XV. kerületi Médiatársaság vezetője. A baloldali politikus a helyi sajtószabadság állapotáról egyeztetett, meghallgatta a nyilvánosság feladataira vonatkozó álláspontokat, és a helyi sajtó szerepének fontosságára figyelmeztetett. 

– Akkor lesz jó demokrácia, és akkor lehet tisztességes választásokat szervezni – mondta Dobrev –, hogy ha az embereket tisztességesen tájékoztatják, hiszen tudniuk kell, hogy mi történik az országban. Csak így, ez alapján tudnak majd okosan dönteni. És ebben a XV. kerület és a lap nagyon jó példa arra, hogy a helyi lakosokat hogyan lehet a helyi és az országos ügyekről tájékoztatni. 

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy ha miniszterelnök lesz, sokkal több és jelentősebb feladatokat kell adni a helyi médiának, merthogy számos ügyről a választók szeretnének helyben vitákat folytatni. Ennek ismeretében sokkal könnyebb a nagyobb döntéseket meghozni, legyen az egy-egy orvosi rendelő, játszótér,  iskola vagy a helyi munkavállalás helyzete, ezekből áll össze az ország nagy története – mondta Dobrev. – Sok kis helyi történet ismeretében lehet alakítani az ország döntéseit. 

– Arról is szó volt a megbeszélésen – hangsúlyozta Beke Károly –, hogy a kormány központosította a megszólalás intézményeit, egy kézben vannak a nyomdai munkák, a a terjesztési és a hirdetés-szervezési feladatok. Ahhoz, hogy egy bármilyen független termék meg tudjon élni a piacon, együtt kellene működnie a kormányzat különböző szereplőivel, de látjuk, hogy ami e téren kialakult, nem demokratikus. Miniszterelnök-jelölt támogatása fontos abban a küzdelemben, ami a deformált viszonyok helyreállítását célozza. Átláthatóbb, tisztább viszonyokat kell teremteni, ami segíti azt, hogy a helyi és a független felületek is könnyebben tudjanak működni a jövőben. 

Dobrev Klára szerint sokkal tisztességesebbé kell tenni az állami költéseket, ma ugyanis egyértelmű, hogy a Fidesz csakis a fideszes rádióknak és a sajtónak ad pénzt, ami igazságtalan és tisztességtelen. Az adófizetők pénzét arra használni, hogy egy párt uralmát erősítsék, ez egyben alkotmányellenes is. A jövőben a kormányoknak az lesz a feladatuk, hogy a helyi közösség színes állapotát mutassák be, hiszen a XV. kerületben is sokfajta ember él. Van köztük oly an, akinek egy-, kettő vagy három gyereke van, olyan is van, aki dolgozik, de élnek itt rokkantnyugdíjasok is. – Sokfélék vagyunk – mondta Dobrev –, van, aki balra szavaz, mások a jobboldalt támogatják, vannak zöldek és liberálisok is. A kormánynak nem feladata, hogy kiválogassa azokat, akik tetszenek neki, a többiekről pedig megfeledkezzen. Olyan kormányt szeretnék vezetni, amely tisztában van azzal, hogy minden magyar állampolgár egyformán fontos.   

Comments are closed.