Cserdiné Németh Angéla: felháborító a CT-és MR-vizsgálatok államosítása

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Újabb einstand – reagált arra a hírre Cserdiné Németh Angéla polgármester, amely szerint jövő év novemberétől CT- és MR-vizsgálatokat csak az állam végezhet. A Népszava ma arról számolt be, hogy az Orbán-kormány trükközve, a Népjóléti Bizottságot, és ezzel a szakmai kontrollt is megkerülve államosítja a képalkotó vizsgálatokat. Az egészségügyet érintő jelentős módosítás ugyanis az utolsó pillanatban került bele a jövő évi költségvetési törvénybe.

A törvénymódosítás szerint 2024 második feléig a jelenleg társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk. Az önkormányzatoknak legkésőbb 2024. június 30-ig kötelességük gondoskodni arról, hogy a tulajdonukban álló, gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmények kizárólag költségvetési szervként működjenek tovább.

A XV. kerületben jelenleg is költségvetési szervként működik a CT vizsgálatokat végző szakellátó – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, a vizsgálatokat saját orvosaik, asszisztenseik végzik. A nagyértékű berendezéseket 2020-ban a kerület pénzéből vásárolta az önkormányzat, és bár a vizsgálatok elvégzéséhez több alkalommal kértek támogatást, a többletkapacitási igényükre az állami illetékesek egyszer sem válaszoltak.

Cserdiné Németh Angéla felháborítónak tartja az államosítást. Annál is inkább, mert nem tudni, hogy jövő novembertől mi vár a vizsgálatokat igénybe venni akaró kerületi lakosokra. Amennyiben ugyanis a kormány később úgy rendelkezik, hogy például az agglomerációban élőket szintén fogadni kell, akkor a rákospalotaiak, a pestújhelyiek, az újpalotaiak háttérbe szorulnak. Ismét akár hónapokat várniuk kell majd CT-re, MR-re. Pedig az önkormányzat éppen azért költött berendezésre, működteti a vizsgálót, hogy az itt élőket megóvja ettől.

Fazekas Ágnes

 

Fotó: Csokonai15 

(A fotó 2020 szeptemberében, a CT gép ünnepélyes átadásán készült.)

Comments are closed.