Célzott fejlesztések

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO) fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte március 23-án. Hajdu László polgármester beszéddel, valamint meglepetésajándékkal kedveskedett a gondozottaknak és a dolgozóknak. Mindemellett színes lufik is a levegőbe emelkedtek, melyek jelezték, az intézmény apraja-nagyja együtt ünnepli az eltelt évek eredményeit. A FENO egységvezetője 2013-tól Némethné Varga Viktória, aki 2015-ben fővárosi kitüntetést kapott a súlyosan, halmozottan sérült fiatalokkal végzett kiemelkedő pedagógiai munkája elismeréseként. A jubileumi alkalomból többek között a kezdetekről is beszélgettünk a szakemberrel.

Némethné Varga Viktória/Fotó: XV Média, Vargosz

Némethné Varga Viktória/Fotó: XV Média, Vargosz

– Hogyan került a pályára?

– A segítő szakma már fiatalon foglalkoztatott, így tanulmányaimat középiskola után a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán folytattam. A látássérültek és az értelmileg akadályozottak nevelésére specializálódtam, majd párhuzamosan a szociális munkás szakot is elvégeztem, idővel pedig szomatopedagógia szakos tanári diplomát is szerzetem. Az első munkahelyem a FENO, 1999-ben gyógypedagógusként kezdtem, harmadik éve pedig egységvezetőként dolgozom.

– A központ elődje 1991-ben jött létre. Milyen céllal alapították?

–  Az intézmény Fejlesztő Napközi Otthon néven alakult meg. Cél volt, hogy ellátást nyújtsanak tizenhat fő 6-16 éves korú, súlyosan, halmozottan sérült gyermek számára napközi otthonos rendszerben a Kontyfa utcai bölcsődében. Szempont volt, hogy a sérült gyerekek is családban nevelkedhessenek úgy, hogy a szülők is tudjanak munkát vállalni és társadalmi életet élni. Fontos volt annak bebizonyítása, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek is fejleszthetők.

–  Minek köszönhető a FENO máig nagy népszerűsége?

– Régen a fogyatékos gyermekeket, fiatalokat főleg egészségügyi gyermekotthonokban helyezték el, ahol a gondozási feladatokra összpontosítottak és kevés figyelmet kapott a mindennapi életük. Az 1990-es évek elején a főváros pesti oldalán a FENO volt az egyetlen fogyatékosoknak nappali ellátást nyújtó intézmény, sőt országos szinten is csak két intézményben foglalkoztak kiemelten ezekkel az emberekkel. Így nem meglepő, hogy az első félévben az intézmény az Egyesített Bölcsődékhez tartozott Zsuppán Lászlóné irányításával, majd idővel önállóvá alakult Papp Ágnes vezetésével.

_IMG_0311

Hajdu László polgármester a jubileumi ünnepségen/Fotó: XV Média, Vargosz

– Más kerületekből, fővároson kívüli településekről is jelentkeznek felvételre családok. Manapság is ennyire hiánypótló szolgáltatást nyújtanak?

– Már az elején kialakult olyan sérülésspecifikus egyéni fejlesztőprogram a gyerekeknek, amely a szakma, a média, a kerület és a fővárosi önkormányzat figyelmét is kivívta. Rendszeres és szoros szakmai munkát végzett a Kézenfogva Alapítvány és az intézmény, majd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola gyakorló szervezetévé vált. Sőt számos hazai és külföldi vendég fordult meg nálunk, valamint szakmai tapasztalatcserére jár az intézmény vezetése is. Az egyre növekvő igények miatt az otthon 1998-ban átköltözött jelenlegi helyére, a Molnár Viktor utcába. Majd 1999-től az Egyesített Szociális Intézmény egységeként, Fejlesztő Gondozó Központ néven folytatta munkáját. A bővülés lehetővé tette, hogy a felvett gyermekek életkora kitolódjon, így már 6-tól 32 éves korig vehetik igénybe az intézmény szolgáltatásait. Létrejött 2005-ben a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány, amely folyamatosan segíti az intézmény munkáját.

– A változások hogyan érintették mindennapjaikat?

– Kádas Endréné vette át a vezetést 2002-ben, és koordinálásának köszönhetően számos szakmai sikert értünk el. Létrejött az akkor még unikumnak számító snoezelen terápiás helyiség, a hozzá kapcsolódó módszertani ajánlással, megépítették a mozgássérült fiatalok számára fontos hidromasszázskádat. Több évig tartó szakmai munka után az intézmény létrehozta három csoporttal működő fejlesztőiskoláját, amely úgy az ellátottak, mint a szakma körében számos elismerést kapott. Jelenleg is mint a Száraznád iskola telephelye vesz részt a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek tankötelezettségének megvalósításában.

– Az országban egyedülálló módon 14. éve adnak helyet a speciális Bowling Országos Vándorkupa Bajnokságnak, és ez a XV. kerületi mobilitási hétnek is a nyitórendezvénye. Mik a jövőbeli terveik?

– Szakmai programunkat továbbra is a sérült emberekért végzett munka határozza meg. Lehetőségeket keresünk számukra, hogy a társadalom megbecsült tagjai lehessenek. A folyamatos megújulásra, a rugalmasságra, az ellátottakhoz igazodó szolgáltatások kialakítására törekszünk. Együttműködünk a fenntartóval, szakmai szervezetekkel, valamint a szülők érdekképviseleti szerveivel.

Comments are closed.