Bővült a Bádog Gundel

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Deszkacsárdával bővült a Kolozsvári utcai kispiac Bádog Gundele, leánykori nevén a Pléh Csárda. Bábel István messze földön híres étkezdéje, ahol az adagok gigantikus mérete – és bizonyára az íze – viszi a prímet, egy inkább büféjellegű részleggel egészítette ki az épületegyüttest. Azon a piacon, mely a régi hangulatokat talán a legjobban őrzi. Ilyen piac, ahol a bevásárlóközponti jelleg még nem ütötte fel a fejét, amúgy sincs sok már Pesten.

Azért messze földön híres, mert évekkel ezelőtt Máté Dugó Dániel kalauzolása mellett itt járt a világ akkor talán legismertebb sztárséfje, Anthony Bourdain, hogy megkóstolja Bábel úr súlyos menüjét, és megnézze azt, hogy is készül valójában a rendes véreshurka Magyarországon. A CNN forgatott itt akkor, melynek megmaradt a nyoma. Mutatjuk. 

Bourdain aztán 2018-ban a Nem séfnek való vidék című tévésorozat franciországi forgatásán vetett véget életének, a szállodai szobájában a fürdőköpenye övére akasztotta fel magát. Mosogatófiúból küzdötte fel magát sztárszakáccsá, 61 éves volt, amikor meghalt. Elmondhatjuk, hogy evett Bábel István véreshurkájából Rákospalotán. 

Kiss Zsuzsanna

A Pléh Csárdánál (meg most már a Deszkacsárdánál) november 24-én, vasárnap jártunk délidőben. Természetesen nagy volt a forgalom, a vendégek az extranagy rántotthúsokat preferálták. Amikor a húsadagról a fotót készítettük, odatettünk mellé egy villát, hogy jelezzük, miről is van szó tulajdonképpen.

Kiss Zsuzsannával, aki két éve dolgozik „Bábel Pistánál”, pár szót sikerült váltanunk a Deszkacsárda pultja mögött. A kedves mosolyú hölgy megmutatta azt a házi füstöltkolbászt, amelyet a tulaj 30 éve ugyanazon recept alapján készít, ezt is árulják itt most már az új büfében, ahol inkább a reggelizést próbálják népszerűsíteni. Amiben, gondolom, ezt nem kell mondani, természetesen nem a müzli viszi a prímet. 

Korábban mi magunk is megemlékeztünk a kerületi látványosságról, amikor is Rézi bácsi, a rejtélyes gasztroblogger idelátogatott. Itt olvasható el, amit akkor írtunk. (PP, Rab László, 2019. november 25.)

Képeink vasárnapról

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.