Biciklistérképen a nevezetességek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Nem a klasszikus kerékpárútvonalakat, hanem a kerület nevezetességeit, épületeit, szobrait, valamikor itt élő jeles polgárainak lakóházait bemutató kerékpárostérképet készített a Csokonai Kulturális és Sportközpont Dokumentumtár és Információs Központ. A térkép például jelöli a rákospalotai Juhos utcában lévő kerékvetőt, amelyről csak az ott élő őslakosok tudnak, ugyanakkor szerepelnek rajta a helyi templomok és a fővárosi és kerületi védelem alatt álló épületek is – tudtuk meg Barta Ildikótól, a központ munkatársától.

Térkép és a Juhos utcai híres kerékvető/Fotó: XV Média, Vargosz

Térkép és a Juhos utcai híres kerékvető/Fotó: XV Média, Vargosz

Ezzel párhuzamosan nemsokára elkészül a dokumentumtár honlapján az a háttéranyag, amely a térképen megjelölt pontokra kattintva bemutatja az adott hely történetét. Ezáltal az olvasó számára felelevenedik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota történelme.
A térkép a kerékpár kormányára felszerelhető műanyag tokkal együtt a dokumentumtárban (Bocskai u. 74–78.) vásárolható meg, jelképes 300 forintért. Emellett az érdeklődők a Pestújhelyi Napok keretében május 30-án megrendezendő családi napon is megvehetik a kerékpárostérképet, sőt a dokumentumtár munkatársaival együtt délután 3 órai kezdettel a térkép alapján bejárhatják Pestújhelyet is – mondta Barta Ildikó.
Mindezek mellett a dokumentumtár nyári tábort is szervez június 22-e és 26-a között általános iskolásoknak, melyen a szervezők a térkép alapútvonalait járják be játékos formában a gyerekekkel. Felnőtteknek, családoknak pedig az ősz folyamán lesznek még a térkép útvonalain alapuló biciklis kirándulások várhatóan Rákospalotán és Újpalotán.

Comments are closed.