Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az ország valamennyi általános és középiskolájában becsöngettek szeptember 1-jén reggel 8 órakor, de akadtak kerületek, ahol a zökkenőmentesebb tanévkezdés érdekében már előbb megtartották a tanévnyitót. A XV. kerületben augusztus 31-én délután a rákospalotai Károly Róbert Általános Iskola adott otthont a központi tanévnyitó ünnepségnek. Ekkor mutatták be Kovács Katalint, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új tankerületi igazgatóját.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Az idei tanév rendhagyó lesz – mondta Hajdu László polgármester az ünnepi köszöntőjében -, hiszen a köznevelési rendszerünk átalakítása újabb fázisába lép. Nem a települési önkormányzatok lesznek a működtetői december 31-ét követően az iskoláknak. Reméljük, az oktatási intézmények teljes államosítása gördülékenyebb lesz, mint volt néhány éve a fenntartói jogkörök átvételekor.

– Az önkormányzat eddig is eleget tett és a hátralevő rövid időszakban is eleget fog tenni a működtetői feladatának. Az intézményekre költött pénzeket 2013 óta minden évben jelentősen növeltük, 238 millió forintról előbb 824 millióra, majd tavaly 909 millió forintra. Ez jóval meghaladta az inflációt. Emellett számos módon támogattuk az iskoláinkat, a diáksporton, a tanulmányi versenyeken, a tehetségeinken, vagy éppen a nyelvvizsgákon keresztül. Hogy a jövőben is tudjuk-e támogatni mindezt, az a fenntartóval való egyeztetéseken is múlik. De az önkormányzat mindig is érdekelt lesz abban, hogy a diákok az iskolák teljes államosítását követően is a legmegfelelőbb képzésben részesüljenek.

A KLIK XV. tankerület fenntartásában lévő köznevelési intézményekben általános iskolai első osztályban ötszáznyolcvanhárom, középiskolai első évfolyamon pedig kettőszázötvennyolc tanuló kezdi meg tanulmányait a 2016/2017 tanévben.

Comments are closed.