Az összefogás kertje

A közelmúltban újabb élénk színfolttal gazdagodott a kerületi civil kezdeményezések tarka tárháza. Közös kertművelésébe fogtak a nappali melegedő kertjében a hajléktalanok és a szociális munkások.

Kerti palánták/Fotó: UCSSZ

Kerti palánták/Fotó: UCSSZ

A civil társadalmat megmozgató, önszerveződő mozgalom minden bizonnyal nagy hatással volt a kerületben dolgozó szociális szakemberekre is. Az Újpalotai Családsegítő Szolgálat Kontyfa utcai Nappali Melegedő kertjét ugyanis a hajléktalanokkal közösen hasznosították.
– Nagyszerű ötletnek tartottam, hogy kihasználjuk a zöldfelületet a Nappali Melegedőnk területén. A kertészkedés mellett pedig nagy szerepet tulajdonítunk a közösségépítésnek is. Az otthontalanok számára ez a fajta munka és társasági tevékenység építő jellegű pszichésen és mentálisan egyaránt, sőt kulcsfontosságú terápiás jelentőséggel is bír – tájékoztatott a kerületi Egyesített Szociális Intézmény igazgatója, Gráczer Irma.
– Az ilyen kertek, a hagyományostól eltérően, nem csak zöldségek, gyümölcsök termesztésére alkalmasak, ennél jóval több előnyt hordoznak magukban. A parlagon heverő terek újraélesztésével a hajléktalanok is visszaintegrálhatóak az aktív életbe. Hihetetlen ereje van a közös szüretelésnek, betakarításnak is, melyek újabb tartalmas programokat generálnak – hangsúlyozta az ­igazgató.

Comments are closed.