„Az önkormányzatokra számíthatnak az emberek”

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Kormányzati sarcok nehezítik a helyzetet

„Ha a kormány tovább sanyargatja az önkormányzatokat, nem fogják tudni ellátni a feladataikat – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla polgármester a TiZEN5-nek. –  Pedig láthatjuk, hogy az oktatás, az egészségügy állami fenntartásban nem működik. Mára világossá vált, hogy az emberek leginkább az önkormányzatokra számíthatnak.”

Kiegyensúlyozott büdzsével akarják biztosítani a kerület működését – hangsúlyozta a költségvetés elfogadása előtt. Mit jelen ez a gyakorlatban?

Azt, hogy működnek az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, a Polgármesteri Hivatal, mindez azonban a folyamatos elvonások miatt egyre nehezebb. Idén 31 milliárd 600 millió forintból gazdálkodhatunk. Elmondtam már, de megismétlem, mert fontos tudni, hogy 2024-ben több mint 3300 millió forint szolidaritási adót követel az állam a kerülettől. Így idén a 2019-es hozzájárulás 6,4 szeresét kell a központi költségvetésnek átutalnunk.

A település működtetése kötelező feladat az önkormányzatok számára. A teljesség igénye nélkül mi az, amit ezen felül biztosítanak idén?

Segítjük a rászorulókat, rendben tartjuk a közterületeinket, ami mindenki számára fontos. Mondjanak bármit, a mi kerületünk sem szemetesebb a többinél. Tavaly chipet szereltettünk a kukákra, hogy ellenőrizhető legyen, biztosan kiürítik-e azokat. A közétkeztetés fedezetének több mint harmadát saját forrásból teremtjük elő. Támogatjuk a civil szervezeteket, sportegyesületeket, egyházakat. Pályázati forrást nyújtunk a társasházaknak, szövetkezeti házaknak. Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatunk a Palota 15 Nonprofit Kft.-nél.

A kormányzati büntető sarcok ellenére évről évre többet nyújtanak az itt élőknek – fogalmazott a büdzsé vitájában.

Mára világossá vált, hogy az emberek leginkább az önkormányzatokra számíthatnak. Tavaly az utolsó testületi ülésen megszavaztuk, hogy a kerületben élő nyugdíjasok húsvéti támogatást kapnak. A 8000 forint értékű utalványt a helyi piacainkon lehet majd levásárolni május 31-ig. Módosítottuk a szociális rendeletet, így idén a korábbi 100 ezer forint helyett összesen 150 ezerre számíthatnak a segélyt kérő rászorulók. Az egyéb Palota támogatásokon túl azok, akik már négy éve ugyanannál az önkormányzati költségvetési szervnél dolgoznak januártól havi 11 ezer forint Palota keresetkiegészítésre számíthatnak. Ez azután évente 1500 forinttal emelkedik, egészen a tizedik esztendőig. A 10. évtől az összeg 5 esztendőnként 5000 forinttal növekszik, 30 év folyamatosan munkaviszony után havi 40 000 forint jár. Mi így próbáljuk itt tartani mások mellett a szociális ágazatban dolgozókat vagy a dajkákat.

A Mindenki a Tizenötödikért frakció igennel szavazott a költségvetésre, a fideszesek azonban annak ellenére tartózkodtak, hogy a módosító javaslataiknak a helyi többség zöld utat adott.

Ha finoman akarok fogalmazni, azt mondom, volt egy kis zavar az „űrben”. Ha kevésbé finoman, akkor kimondom: beleszaladtak a saját csapdájukba. Egyebek mellett sportegyesületek, kulturális és civil szervezetek számára javasoltak egységesen a tervezettnél egymillió forinttal több támogatást. Attól teljesen függetlenül, hogy melyikre mennyi volt az eredeti javaslat. Ebben nincs logika, ennek ellenére elfogadtuk. Azt amúgy nem tudom, hogyan számolnak el a miniszterelnöküknek azzal, hogy a két focistákat is tömörítő egyesületnek nem javasoltak plusz támogatást.

Csúszdára ülteti az önkormányzatokat a kormány. Minden eddiginél komolyabb megszorítást terveznek – állítja a Pénzügyminisztérium előrejelzése alapján a K-Monitor.

Nem ülteti, hanem ültette. Egyebek mellett a szolidaritási adó folyamatos emelésével, ami a költségvetésünk több mint tíz százaléka. Ha a kormány tovább sanyargatja az önkormányzatokat, nem fogják tudni ellátni a feladataikat. Lehet, hogy újabbakat akarnak elvenni? Pedig azt mindenki látja, mi lett az oktatással, a kórházi ellátással. Állami fenntartásban nem működnek.

Talán a kormány a megszorításokkal akarja elérni, hogy minden bajért csak a polgármestereket hibáztassák?

Többen ma is szinte mindenért a polgármestert teszik felelőssé. Még azért is, ha valamelyik bank bezárja a fiókját, vagy megszűnik egy üzlet. Szokták mondani, hogy sokan két politikus nevét ismerik, a miniszterelnökét és a polgármesterét. Ha rosszul mennek a dolgok, bennünket okolnak, pedig az ország bajaiért a kormány a felelős.

Comments are closed.