Az első közösségi élmény

Ősszel nemcsak az oktatási intézmények nyitják meg újra kapuikat, hanem a bölcsődék, óvodák is új nevelési évet kezdenek. Ilyentájt számos kisgyermek először tapasztalja meg a közösségi élet szépségeit, és ezzel együtt árnyoldalait is. A kicsik lelki fejlődésében nagy lépés ez, hiszen ez idáig jórészt otthon töltötték napjaikat édesanyjukkal, a bölcsiben, oviban meg hirtelen teljesen egyedül, új környezetbe kerülnek.

Beszoktatás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Beszoktatás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szerencsére ma már a szakemberek tudatosan készülnek a beszoktatási időszakra, és rengeteg hasznos tanáccsal látják el a szülőket, hogy megkönnyítsék a leválási folyamatot.
A XV. kerületi Egyesített Bölcsődék Központ igazgatója, Kocsis Lászlóné elmondta: városrészünkben pontos szakmai protokoll szerint szoktatják be a bölcsődéseket. A szülővel történő fokozatos beszoktatást alkalmazzák, a családdal való együttműködést helyezik előtérbe. Néhány hétig a szülő a megérkezés után a bölcsis csoportban marad pár órát, majd ezt az időt fokozatosan csökkentik, végül a kicsik közösségébe már egyedül megy be a gyerek.
A gördülékeny bölcsőde- és óvodakezdés azonban nem csupán az intézmények sajátosságaitól függ, hanem sokszor a szülők hozzáállásától is. Már otthon is elkezdhetjük a közösségre való felkészítést, meséljünk minél többször saját kiskori élményeinkről, ezenkívül igyekezzünk önállóságra szoktatni csemeténket, hiszen ez magabiztossá teszi. Lényeges, hogy ne hasonlítsuk össze pajtásaival, inkább az egyedi adottságait próbáljuk erősíteni.
A bölcsiben, oviban a reggeli búcsúzáskor ne húzzuk az időt, viszont ne is kapkodjunk. Segít, ha biztonságot nyújtó rituálét alakítunk ki. A bölcsődéből, óvodából hazaérve szakítsunk időt a közös játékra, például rajzolással remekül kifejezheti gyermekünk az esetleges szorongását, így talán a feszültség feloldására is alkalom nyílik. Mindemellett a közösen ­elfogyasztott családi vacsora is kitűnő alkalom a beszél­ge­tésre.

Comments are closed.