Az élhető hétköznapok biztonsága

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Decemberben kerül a képviselő-testület elé a kerületi szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata. A dokumentum meghatározza a következő két évre a szociális szolgáltatások fejlesztésének irányait. Ezekről kérdeztük Reiszné Naszádi Magdolnát, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetőjét.

A szociális szolgáltatástervezési koncepció áttekinti a lakosságszám alakulását, a korösszetételt, a szolgáltatások iránti igényeket, az önkormányzat által nyújtott szociális szolgáltatásokat, a szociális támogatásokat, illetve a kerület bölcsődei ellátást. 

Kerületünk lakossága – a KSH adatai szerint – az elmúlt években 80 ezer fő körül mozgott, 2021. január 1-jén a becsült adat 76.875 fő volt, ami enyhe csökkenést mutat. 

A lakosságszám csökkenése mellett megfigyelhető, hogy az idősek száma folyamatosan emelkedik. Jellemzően 20.000 felett van a 65 év feletti kerületiek száma, ebből tavaly 24 fő volt 100 éves vagy annál idősebb ember. Egyre növekszik az idős egyszemélyes háztartások száma is, valamint az egyedül élő, a különböző egészségügyi, mentális és szociális problémákkal küzdő emberek aránya.

A XV. kerületben a születéskor várható átlagos élettartam a férfiak esetében 72,1 év, a nők esetében 78,3 év. Budapest 23 kerületének tekintetében a 15. helyen állunk. A legmagasabb életkorra a II. kerületben számíthatnak az ott lakók (férfiak: 77,5 év, nők: 82,6 év). 

A népesség csökkenése, a viszonylag alacsony születési szám a lakosság elöregedését vetíti előre, ez viszont a bölcsődék, óvodák, iskolák férőhelyeinek tekintetében a jövőben mindenképpen feladatot ró majd az önkormányzatra.

A lakosság elöregedése miatt várhatóan nő az igény az idősellátás iránt, amely szociális segítségen túl az egészségügyi, gondozási szolgáltatások iránti igény növekedését is jelenti – mondta a főosztályvezető.

Éppen ezért a fókuszban az idősek, az időellátás van, nem véletlenül nyerte el kerületünk a Levendula 60+ programmal az Idősbarát Önkormányzat Díjat – tette hozzá Reiszné Naszádi Magdolna.

„Azt is figyelembe kell venni, hogy napjainkra megváltoztak az idősellátáshoz kapcsolódó igények. A mai 60 év feletti korosztály már nem fejkendős, fekete ruhás nénike, idős bácsika, hanem ez a korosztály is nagyon aktív, érdeklődő, nyitott a világ felé, tehát nekünk ezekhez a megváltozott igényekhez kell alkalmazkodnunk” – emelte ki a főosztályvezető.

A szociális támogatások kialakításánál arra is figyelemmel kell lenni, hogy kerületünkben sok a kisnyugdíjas, akik 100.000 és 140.000 forint közötti nyugdíjból élnek. 

Mint megtudtuk, a két leggyakrabban igényelt támogatási forma a gyógyszer- és a karácsonyi támogatás. Bár önkormányzatunk anyagi helyzete nem teszi lehetővé nagyösszegű juttatások megítélését, a 10.000 – 15.000 forintos karácsonyi támogatásra is naponta 100-150 igény érkezik. „Ebből is jól látszik, hogy kerületünkben a nyugdíjas korosztály is nagyon nehéz helyzetben van. Mivel ők már nem keresőképesek, ezért nagyon fontos számukra az önkormányzati gondoskodás” – fejtette ki a főosztályvezető. 

A szociális szolgáltatástervezési koncepció többek mellett foglalkozik a kerületi bérlakás-állománnyal is. Jelenleg 1984 önkormányzati bérlakás van a kerületben, ezek 90 százaléka lakott. Azt is tudni kell, hogy a rákospalotai részen lévő bérlakások zöme nagyon régi, komoly felújításra szorul. Bár igény lenne rá, sajnos az önkormányzat anyagi helyzete egyelőre nem teszi lehetővé új bérlakások építését, de a lehetőség megtalálása fontos célkitűzése az önkormányzatnak – hangsúlyozta Reiszné Naszádi Magdolna.

 

Comments are closed.