Az élete kész regény

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Vannak olyan emberek, akik életében annyi fordulat történt, mintha regényhősök lennének. Agneša Kalinová, aki Farkas Ágnesként született Kassán 1924-ben jómódú középosztálybeli családban, pont ilyen – végigélte a XX. század minden fordulatát Szlovákiában.

Eperjesen töltött idillikus gyermekkora hamar véget ért, bank­igazgató édesapja és édesanyja a zsidótörvények miatt először elvesztette otthonukat és vagyonukat, majd az életüket is, de budapesti rokonaik segítségével Ágit egy óbudai zárdában bújtatták a vészkorszakban az apácáknál. A háború után visszatért fiatalsága helyszínére, ahol szembe kellett néznie családja elvesztésével. Hihetetlen lelkierővel kezdett újra élni, pótolta az érettségit és az egyetemi felvételit, amikről le kellett mondania.


A könyv egészén végigvonul ez a fajta derű és erő, ami Agneša Kalinová személyiségéből sugárzik, ez is hozzájárul, hogy letehetetlen lesz a Hét életem című könyv, melyben elmeséli Jana Juráňovának az élettörténetét. „Úgy voltam kondicionálva, hogy mások előtt nem sírunk, ezt nevelte belém apám… Az ember uralkodjon magán. A nevetésről nem mondtak semmit, talán ezért nem sikerült visszatartanom akkor sem, amikor kellett volna.” Váratlan, mosolygásra okot nem adó helyzet pedig sokszor érte az újságírással, filmkritikákkal is foglalkozó Ágit.
Gyerekkorának köszönhetően több nyelven beszélt, így sokszor fordított vagy tolmácsolt, így a szlovák politikusok figyelmét is felhívta magára liberális, nyitott gondolkozásmódjával. A történelemkönyvekből ismert fordulatokat személyesen élte át, az 1968-as események után a hetvenes évek elején ő kilenc hétig volt börtönben, hatvanéves férjét viszont egy évig tartották bent. Már nem voltak fiatalok, de lányuk érdekében elhagyták az országot és Németországba költöztek, itt élt 2014-ben, kilencvenéves korában bekövetkezett haláláig. Élete tükröt tart a politika kicsinyességeivel szemben.

(Agneša Kalinová, Jana Juráňová: Hét életem, Magvető, 2018, 3999 Ft)

Comments are closed.