Az egyik fapadosnál az utas fizeti az extraprofit-adót

Teljes egészében áthárítja az utasokra az extraprofit-adót a Ryanair. Az ír légitársaság azt közölte az utasokkal, hogy az adót akkor is ki kell fizetni, ha valaki a bevezetése előtt vette meg a jegyet, de csak június elseje után utazik.

A telex.hu beszámolója szerint a társaság légiforgalmi adónak nevezete el az új adót abban a levélben, amelyet a napokban küldött ki az utasoknak. Abban azt írják:

„Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

Az adó mértéke – írta a Ryanair – 3900 forint (kb. 10 euró), ezzel az összeggel pedig megterhelik az utasok bankkártyáit. Azt is írták, hogy akik nem fogadják el ezt az adót, azok lemondhatják az utat, az árát pedig 7 napon belül visszakapják.

A napokban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt ígérte, a kormány folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne – emlékeztetett a portál.

Az extraprofit-adó mértéke annak a függvénye, hogy hová utazik valaki. Amennyiben az Európai Unió valamely tagállama a célország, akkor utasonként 3900 forint az adó mértéke. Amennyiben valaki az Európai Unión kívüli célországba utazik, akkor a légitársaságnak 9750 forint plusz adót kell megfizetnie az állam felé.

Orbán Viktor a szokásos reggeli rádióinterjújában azt mondta: a cégek is „tudják, hogy nem lehet áthárítani”, igaz, később úgy fogalmazott: néhány kis stiklitől eltekintve ők ezt nem fogják áthárítani – írta az index.hu.

Comments are closed.