Amit az energiaköltségen megspóroltak, elveszi az állam

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Cserdiné Németh Angéla az elmúlt évről és az idei kilátásokról

Nyugodt első hat hónapot, azután nyugodt második félévet kíván a XV. kerületnek Cserdiné Németh Angéla. A polgármester szeretné, ha a választási kampányban nem szabadulnának el az indulatok.

Milyen érzésekkel búcsúztatta a 2023-as esztendőt?

Vegyes érzéseim voltak. Ahhoz képest, hogy 2022 végén a XV. kerületbe is berobbant az energiaválság, és fogalmunk sem volt, hogyan gazdálkodjuk majd ki a horribilis költségeket, megfelelő döntésekkel spórolni is sikerült. Sőt, idén januártól már a tavalyinál jóval alacsonyabb áron szerezzük be a gázt, a villamosenergiát. Az energiaköltségek miatt kicsit fellélegezhetünk, ám a szolidaritási hozzájárulás a tavalyi 2,4 milliárdról 2024-ben több mint 3,3 milliárd forintra emelkedik. Így amit az energiaköltségeken megspóroltunk, azt elviszi az állam, ezért kevesebb jut majd fejlesztésre.

A fejlesztésekkel kapcsolatban szintén vegyesek az érzéseim, hiszen sok mindent sikerült megvalósítani, ám tudom, még többre lenne szükség. Jó néhány utca megújult, nagy fegyvertény volt például az Erdőkerülő, a Zsókavár utcák felújítása, egyebek mellett levendulaparkot létesítettünk, és ugyan nagy csúszással, de a gyerekek végre birtokba vehették a Micimackó Óvodát, illetve a mellette lévő bölcsődét. Utóbbiak átadása nem az önkormányzat hibájából csúszott, a vállalkozó sajnos menet közben faképnél hagyott bennünket. Átadtuk a Hősök úti rendelőt, ám az ottani vállalkozó hibájából azt is késve.

A Képviselő-testület decemberben petícióban tiltakozott a szolidaritási hozzájárulás összege ellen, bár a fideszesek ezt nem írták alá. Mit várnak a kezdeményezéstől?

Azt várnánk, hogy kevesebb pénzt követeljenek a kerülettől, de a kormány viselkedését látva nincsenek illúzióink. Azért forgalmaztuk meg a petíciót, mert felmerült, hogy a nyugdíjasok, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők ünnepi készülődését 2024-től vásárlási utalvánnyal tegye könnyebbé az önkormányzat. Mi 8000 forint értékű utalványt javasoltunk, az egyik fideszes képviselő viszont ennél magasabb összeget akart megszavaztatni. Ezt szívesen támogatta volna a Mindenki a Tizenötödikért frakció, hiszen tudjuk, hogy a nyugdíjemelés összegét bőven elvitte az infláció, de sajnos nincs rá keret. A 8000 forintos vásárlási utalványt idén, várhatóan tavasszal már megkapják a nyugdíjasok, ami a kerületnek 144 millió forintjába kerül, valamint ennek az adóját is ki kell fizetnünk. A fideszeseknek elmondtuk, adunk többet a nyugdíjasoknak, feltéve, hogy nem emelkedik 990 millióval a szolidaritási adónk. A petíciót ennek ellenére nem támogatták. Mi viszont eljuttatjuk a pénzügyminiszterhez, azután meglátjuk, mi történik. Szoktam mondani, hogy a remény hal meg utoljára.

Mire költenék ezt a 990 milliót, ha a kormány meghallgatná a kérésüket?

Adnánk a nyugdíjasoknak, támogatnánk a kerületi családokat, és fejlesztenénk ebből a pénzből. Ezt a közel egymilliárdot két perc alatt el tudnánk költeni. Pontosan tudjuk, hol lenne helye ennek az összegnek, hiszen a kerület vezetői mind itt élnek.

Mi minden valósul majd meg a következő félévben a XV. kerületben?

Elkezdődött egyebek mellett a Fő tér rekonstrukciója, ott most a szökőkutat építjük át. Utak, járdák, zöld felületek újulnak meg, parkolókat létesítünk, legalábbis a költségvetésben több ilyen beruházás szerepel. A büdzsét sajnos december 14-én nem tudtuk elfogadni, mert az önkormányzat informatikai rendszere egy hónapra leállt, így az adatokhoz nem fértünk hozzá. Az biztos, hogy óriás beruházást az első félévben nem tervezünk, azután majd meglátjuk, később mi lesz.

A rászorulók viszont már az év elejétől több támogatásra számíthatnak.

Szerencsére a szociális támogatásokból 2023-ban sem kellett visszavenni. Sajnos egyre többen fordulnak segítségért az önkormányzathoz, ezért is örülünk annak, hogy például idén a beteg hozzátartozóikat ápolók, illetve a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező idősek Palota kiegészítő támogatásban részesülnek. Kérelem alapján egy éven át havi 20 000 forint Palota kiegészítő támogatást kaphatnak a rászorulók. Emellett azok, akik nagykorú, tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák, de az államtól semmilyen anyagi támogatást nem kapnak ehhez, az idén a tavalyinál magasabb összegű Palota ápolási támogatásra számíthatnak. Lehet vitatkozni azon, hogy sok vagy kevés, amit az önkormányzat ezeknek az embereknek ad, de tudjuk, mi mindenre van szükségük a mindennapi élethez a betegeknek. Megemeltük a Palota rendkívüli támogatás összegét is, ezentúl rendkívüli helyzetekben már nem 100 ezer, hanem 150 ezer forintot adhat az önkormányzat.

Mostantól még nagyobb összeggel jutalmazza hűséges munkavállalóit a XV. kerület.

A bértárgyalásokon felmerült, hogy nagyon kicsi a mozgástér. Ezért döntöttünk úgy, hogy jutalmazzuk a hűséget. Azok, akik már négy éve ugyanannál a költségvetési szervnél szolgálnak, januártól havi 11 ezer forint Palota keresetkiegészítésre számíthatnak, azután ez évente 1500 forinttal emelkedik, egészen a tizedik esztendőig. A 11. évtől ez az összeg 5 esztendőnként 5000 forinttal emelkedik. Akik már 30 éve folyamatosan önkormányzati fenntartású intézményben dolgoznak, azok jövőre havi 40 000 forinttal többet kapnak. Jó, hogy 2023-ban a nyári szünet előtt, illetve karácsonyra készülve is jutalmat fizethettünk.

Júniusban önkormányzati választások lesznek Magyarországon. Mit jelent ez a polgármester számára?

A politikus választástól választásig kampányol. Ezekben a hónapokban is tesszük a dolgunkat, nyilván felfokozottabb hangulatban. Eközben reménykedünk, hogy az elmúlt évek munkáját honorálják a választók, és a Képviselő-testület összetétele olyan marad, amilyen ma is. Programot hirdetünk, szeretnénk még élhetőbbé tenni a XV. kerületet, meglátjuk, hogy ez mennyiben függ, vagy nem függ a kormánytól. Nem hiszek abban, hogy csak a kormánypárti települések boldogulnak, nálunk a korábbi fideszes vezetés nem tudott plusz támogatásokat szerezni. Ezért kérem mindenkitől, hogy bátran szavazzon az ellenzéki polgármesterjelöltre.

Furcsa helyzetet teremt a júniusi választás. A jelenlegi vezetés mandátuma ugyanis októberig szól. Mi várható ebben a négy hónapban?

Azt, hogy az átmeneti időszakra pontosan mit tervez a kormány, még nem tudom. Fogalmunk sincs például arról, milyen jogai lesznek annak a képviselőnek, aki nem indul a választáson, de októberig él a mandátuma. Vagy milyen mozgástere lesz az újaknak.

Mit kíván a kerületnek 2024-re?

Nyugodt első hat hónapot, azután nyugodt második félévet. Szeretném, ha nem szabadulnának el az indulatok. Egészséget kívánok, hiszen ez a legfontosabb, és azt, hogy mindenkinek úgy alakuljon az élete, ahogy elképzeli.

 

Comments are closed.