Amerikától Magyarországig

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A 106. születésnapját január 18-án ünneplő Almássy Aladárné Gizella néni 2001 óta az Olajág Otthonok újpalotai intézményének lakója. A születésnapost Hajdu László polgármester, Reiszné Naszádi Magdolna, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetője és Tóth Jenőné önkormányzati képviselő is köszöntötte az otthonban.

web_IMG_1370

Reiszné Naszádi Magdolna és Hajdu László

Az ünnepelt iskoláinak befejezése után írnokként helyezkedett el, majd tizennyolc évesen férjhez ment. Férjét 1945-ben pozíciója miatt letartóztatták és a recski táborba küldték. Gizella nénit is kitették állásából, majd egy vasöntödében, segédmunkásként helyezkedett el. Válása után a természetjáró szakosztály egyik túráján megismerte második férjét, Almássy Aladárt.

A viharos történelmi időkben úgy alakult, hogy 1956 novemberében Ausztriába, onnan Amerikába mentek, ahol New Yorktól nem messze telepedtek le. Almássy Aladár az IBM-nél helyezkedett el segédmunkásként. A hazához való kötődést a Transsylvania klubtagság jelentette számukra, ahol sok magyarral ismerkedtek meg. Találkoztak Spéter Erzsébettel, Szeleczky Zitával, Wass Alberttel, Gábor Zsazsával és Szörényi Évával, akivel szoros barátságot kötöttek.

A később már mérnökként dolgozó férjével rengeteget utaztak, bebarangolták Amerika negyvenhét államát. Gizella néniék 1978-ban Kaliforniába költöztek. Közben többször is hazalátogattak, végül 1984. július 31-én azzal a szándékkal jöttek Magyarországra, hogy vesznek maguknak egy kis házat, itt folytatják életüket. De augusztus 2-án Almássy Aladár balesetben elhunyt, és Gizella néni egyedül maradt. Úgy döntött, tervüket egymaga is véghezviszi. Felszámolta életét Los Angelesben és kérvényezte a hazatelepülését, amelyet meg is kapott, de a hatóságok sok holmiját nem engedték behozni Magyarországra.

– Csak a Wass Albert könyvekért és a Yellowston parkért fáj a szívem! Oda még visszamennék – mondta vidáman az ünnepelt.

Az otthonban a barátok, a kártyacsaták és a szép emlékek töltik ki mindennapjait – áll az otthontól kapott írásban.

Comments are closed.