Álljon meg egy novellára!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Kevés olyan kulturális jelenség van, ami annyira meghatározná az ország nagyvárosainak utcaképét, mint a JCDecaux immár ötéves Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázata, melyet idén második alkalommal a Magyar Telekommal közösen rendeznek meg. A nagy népszerűségnek örvendő esemény 2022-ben is visszatér, hogy felületet adjon az ország írótehetségeinek, akiknek egy kiválasztott novelláját most először színpadra is állítják a Magyar Telekom jóvoltából.

A zsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián József Attila-díjas író lesz, akihez Vecsei H. Miklós színművész, Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója, valamint Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese csatlakozik zsűritársként. 

„Már tavaly is kiderült, hogy hatalmas kreatív energiákat szabadít fel ez a pályázat, hogy milyen sok tehetséges író érzi úgy, végre megmutathatja magát és a benne rejlő értékeket” – fogalmazott Szabó Melinda. 

Az eddigi évek során a pályázatra 13.800 novella érkezett. 2019-ben a Líra-Athenaeum segítségével megjelent a legjobb írásokat tartalmazó Álljon meg egy novellára! című kötet, 2021-ben pedig podcast- és Youtube-sorozat készült belőlük Vecsei H. Miklós közreműködésével. Tavaly először AR-kiterjesztést kaptak a plakátok, ezzel interaktív irodalmi játékra ösztönözve a járókelőket.

Irodalom a mindennapi rohanásban

A JCDecaux fontos missziója, hogy közelebb vigye a művészetet az emberekhez. Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója többek között arról is nyilatkozott, hogy a pályázat mostanra az egyik legjelentősebb kortárs irodalmi eseménnyé nőtte ki magát, és a beérkezett alkotások száma egyértelműen igazolja a sikerét. 

Milyen okból indították el a novellapályázatot?

A pályázatunk célja nem más, minthogy kortárs irodalommal töltsük meg a legforgalmasabb busz- és villamosmegállókat, ezáltal a mindennapok részévé tegyük a kultúrát. Az idén ötéves kezdeményezés nagy sikere azt is bizonyítja, hogy rengeteg írni tudó tehetség van az országban. Büszkék vagyunk rá, hogy felületet biztosítunk számukra és ezáltal hozzájárulunk a felfedezésükhöz.

Honnan jött az ötlet, hogy a legforgalmasabb megállók hirdetőfelületein olvashatóak a nyertes művek?

A megálló speciális közeg – és egyben művészeti platform: az emberek nap mint nap megfordulnak itt, ám átlagosan csupán mintegy öt-tíz percet töltenek el a reklámtáblák előtt. Mi valami olyasmit kerestünk, amivel jobbá, élhetőbbé, szerethetőbbé tehetjük a várost és a mindennapos rohanást. Ha olyan váratlan helyeken találkozunk szépirodalommal, mint egy busz- vagy villamosmegálló, az ad némi pluszt is: valami olyasmiként tünteti fel az olvasást, ami teljesen természetes és magától értetődő.

Egy átlagos utazó éppen annyi időt tölt a tömegközlekedésre várva, mint ahány perc alatt végigolvas egy egy oldalas novellát: innen jött az ötlet, hogy ezt a rövid, csattanós műfajt tegyük meg pályázatunk tárgyává. Noha napjaink vizualitásközpontú világában talán kézenfekvőnek tűnhet látvánnyal megtölteni a felületeket, mi ezzel a kezdeményezéssel merészebbek voltunk, és az irodalom mellett tettük le a voksunkat.

Az elmúlt öt évben sokat változott a pályázat, idén számíthat-e a közönség valami újdonságra?

Eddig szinte minden évben készültünk valamilyen aktivitással, hogy tovább színesítsük a novellapályázatot. Idén talán minden eddiginél nagyobb szabású különdíjat mutatunk be, ugyanis az Álljon meg egy novellára! történetében először színpadra állítjuk a nyertes alkotást a Magyar Telekom támogatásával. Most először ráadásul 100 ezer forint értékű Rossmann ajándékkártyát kap egy különdíjas alkotás szerzője a Rossmann Magyarország Kft. jóvoltából.

Egyre népszerűbb a felhívás, milyen korosztályt mozgat meg a legjobban?

Nincs olyan korosztály, akinek írótagjai ne lelkesednének a pályázatért: szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a felhívásunk a gimnazistáktól kezdve a nyugdíjasokig mindenkit megmozgat.

Az olvasóktól milyen visszajelzéseik vannak?

Olvasói visszajelzéseket első sorban maguk az alkotók kapnak, de ezek rendre pozitívak szoktak lenni. Közvetlen visszacsatolásra minden évben lehetőséget biztosítunk a közönségszavazás felületén, ahol az olvasók leadhatják voksukat a kedvenc döntős novellájukra.

Comments are closed.