Alkotás a változásért

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Mi az az eszköz, melyet a XV. kerületi KoMa Bázis és Ózd Hétes nevű romatelepén is jelen levő Van Helyed Alapítvány is használ, hogy segítse a programjaikban részt vevő fiatalokat? A válasz: a videózás, rö­vid­film­ké­szí­tés – tudtuk meg a Romakép Műhely március 20-i MyStreet az oktatásban című rendezvényén, melyet a bázison tartottak.

Müllner András/Fotó: XV Média, Vargosz

Müllner András/Fotó: XV Média, Vargosz

Müllner András, a Minor Média/Kultúra Kutatóközpont vezetője, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék oktatója, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy a MyStreet együttműködésen alapuló internetes antropológiai kutatási program, mely a digitális filmezést használja eszközül, pont úgy, ahogy a KoMa és a Van Helyed! Alapítvány Stúdiója is teszi.
A közönség először megnézte a KoMa közösségi videós programja, az XVID által készített Palota című rövidfilmet és több Van Helyed! Stúdió által készített videót. Majd Kovács Villő egyetemi hallgató moderálta a beszélgetést, melyben megosztotta gondolatait és tapasztalatait a témáról Bódis Kriszta dokumentumfilm-rendező és Váradi Krisztina a Van Helyed Alapítványtól, Anka Kristóf a KoMa Bázis munkatársa, Papp Tibor és Nagy Attila Zsolax, akik részt vettek XVID rövidfilmek készítésében.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Bár nagy különbség van a KoMa és a Hétes telep körülményei között, mindkét szervezetnél a filmezés csak egy eszköz a fiatalok elérésére. Bódis Kriszta szerint, aki Hétesen bekerül a Van Helyed! Stúdiójába, az eddigi tapasztalatuk szerint továbbtanul, emellett az alapítvány tud segíteni a gyerekek családjának a lakhatási problémák megoldásától a gyógyszerek kiváltásáig a mindennapi gondjaikban is. Összességében így érnek el eredményeket.
A KoMa a közösségi színházi darabok szervezése mellett Labor néven mentorprogramot hozott létre, ahol a korrepetálás mellett megtanítják a fiatalokat tanulni, és hangsúlyt helyeznek a közösségépítésre, mert ez védőhálót alakít ki számukra. Az identitással mindkét szervezet indirekt foglalkozik, a Van Helyed! cigányságukkal együtt fogadja el a gyerekeket olyannak, amilyenek, és ez így van a KoMa-nál is, ahol Anka Kristóf szerint a többségtől eltérőkkel szemben is elfogadó a közeg (az agressziót viszont nem tolerálják).
Bódis Kriszta szerint a partneri viszonnyal, az állandó jelenléttel és az alkotással tudnak segíteni Hétesen a hátrányos helyzetűeknek. Szerintük a Van Helyed! Rendszer nem egy lokális ózdi projekt, hanem egy európai projekt Ózdon. Mindkét szervezetnél úgy gondolják, hogy türelmesnek kell lenniük, ezek hosszú távú programok. Abban is egyetértettek, hogy a társadalmon belül nincsenek találkozási pontok a különböző csoportok között, és ezek a rövidfilmek ebben is tudnak segíteni, hogy megismerhessék egymást, akik kíváncsiak a másikra.

Comments are closed.