Aláírásokkal is csökkentenék az egyre durvább forgalmat

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az erős reggeli forgalom miatt szeptember 21-én nagy zajban tartott sajtótájékoztatót Deschelák Károly és Szilvágyi László önkormányzati képviselő a Rákosmező utca és a Fazekas sor sarkán. Az esemény apropója az M3-Szilas-patak-Régi Fóti út-Szentmihályi út által határolt családi házas övezet átmenő forgalmának csökkentése volt.

A terület két önkormányzati körzethez (a 2-hez és a 4-hez) tartozik, ezért Deschelák elmondása szerint „közös ügyünk hogy az agglomerációból beáramló forgalmat csökkentsük valahogyan.” Mivel az igény már korábban felmerült a lakosság részéről, ezért az önkormányzat sebességcsökkentett zónának jelölte ki a területet.

„Ez mindenhol – a Rákosmező utcát kivéve – 30 km/h-ás sebességhatárt jelent, illetve a forgalmat az utcák egyirányúsításával is csökkenteni próbáltuk. Az elmúlt időszak azonban azt bizonyította, hogy ezekkel az intézkedésekkel nem lehetett hatékonyan csökkenteni az átmenő forgalmat. Biztos, hogy szükség lenne fekvőrendőrökre, sebességcsökkentő virágládákra, illetve a parklóhelyek speciális, szintén forgalomcsökkentő kijelölésére. Ezeket az igényeket az önkormányzat is támogatja, ám a Budapest Közútnál rendre elakad a kezdeményezésünk. Éppen ezért aláírásgyűjtésbe kezdtünk, hogy a lakosokkal közösen harcolhassunk egy élhetőbb környezetért”

– mondta a képviselő.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Hasonló véleménnyel volt a másik körzet önkormányzati képviselője, Szilvágyi László is, aki elmondta, ma már az agglomerációból érkező forgalom nem várja meg, hogy Fót felől beérkezzen a Rákosmező utcáig, hanem az autók az Aporháza utcán lekanyarodva kezdik a száguldozást a kis utcákban:

„Hogy ezt megakadályozzuk, kitetettünk egy Balra kanyarodni tilos! táblát a Régi Fóti útra, ám ennek sem volt foganatja, mert az autók nyugodt szívvel bekanyarodnak.”

A témához hozzászólt egy helyi lakos is: Faragó György 33 éve lakik már a Fazekas soron, de elmondása szerint hat évvel ezelőtt egy olyan folyamat kezdődött el, amely mára már élhetetlenné teszi ezt a csendes kertvárosi területet:

„Volt olyan nap, hogy a reggeli időszakban néhány óra alatt 281 autó haladt el itt. A sofőrök ugyanis rájöttek már, hogy az Aporháza-Rákosmező-Fazekas sor útvonalon ki tudják kerülni a Régi Fóti úti és a Szentmihályi úti lámpákat. Ezt pedig általában 80-90 km/h –ás sebességgel teszik, amivel jelentős mértékben veszélyeztetik az itt élőket.”

Faragó György elmondta, hogy a forgalommal együtt a zaj- és légszennyezés is jelentős mértékben megnőtt,  reggeli és a délutáni csúcsidőben pedig szinte nem is lehet a kertekben tartózkodni, olyan büdös van a kipufogókból kiáramló füst miatt. Ennek hatására mind a Fazekas soron, mind a Törő utcában közel 100 százalékos volt a két önkormányzati képviselő által kezdeményezett petíció támogatottsága.

Comments are closed.