Aktív civilek

Az újpalotai lakótelepen 1984-ben alakult meg az 1945 utáni időszak első kerületi civil szervezete, az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület. A kör ez év május utolsó szombatján ünnepelte immáron 30 éves jubileumát. Elnökükkel, ­Báthory Bélával (képünkön balra) többek között arról beszélgettem, hogyan telt számukra ez a három évtized.

Ünnepel az egyesület/Fotó: XV Média, Vargosz

Ünnepel az egyesület/Fotó: XV Média, Vargosz

– Tizenkét éve laktunk Újpalotán, amikor 1983 júniusában plakátok jelentek meg a környékünkön, hogy alakuló ülést tart az Újpalotaiak Baráti Köre Városvédő Egyesülete. Mivel szerettem Ráday Mihály városvédő műsorát, érdekelt a helyi kezdeményezés. Akkor még nem sejtettem, hogy ezzel az összejövetellel kezdődik az egyéves küzdelem a helyi vezetés és a szervezők között. Az akkor már erősödő reformtörekvések szószólóinak köszönhetően végül, egy esztendővel később, május 10-én megalakult az egyesület, igaz, nem városvédő, hanem közművelődési céllal. Alapítói közé tartozott többek között Varsányi Gyula újságíró, Péterfi Ferenc közösségfejlesztő, Gereben Ferenc olvasásszociológus, valamint dr. Bodor Péter jogász. Engem ért a megtiszteltetés, hogy a kezdetektől elnöke lehetek ennek a körnek – elevenítette fel a történteket Báthory Béla.
– Ezek szerint egyedülálló módon sikerült egy civil kezdeményezést összefogniuk abban az időben.
– Nehéz volt akkoriban egyesületet létrehozni, és működtetni sem volt egyszerű. A rendszerváltásig kemény harcot vívtunk a véleménynyilvánítás szabadságáért. Tevékenységünk azonban sok szép emléket adott a helyi lakosságnak. Célunk az volt, hogy fórumot, találkozási és vitatkozási lehetőséget biztosítsunk annak érdekében, hogy Újpalota minél lakhatóbb legyen. Kéthetente rendezett Társalgó című programunkra szívesen jöttek jeles személyiségek, a kultúra, a közélet, az egészségügy, a sport területéről, vagy éppen az egyházaktól. Helyi újságot is alapítottunk Toronyhír néven, politikatörténeti szabadegyetemet szerveztünk és az első helyhatósági választáson jelöltet juttatunk be a XV. kerület képviselő-testületébe.
– Ennyi aktív év után, mivel foglalkoznak mostanság?
– Az utóbbi években elsősorban kulturális és szabadidős programokat szervezünk. Folytatjuk előadóestjeinket, kirándulásokra járunk és különböző bálokat is szívesen rendezünk. Továbbra is az együtt cselekvésben látunk perspektívát, hogy minél élhetőbb legyen szűkebb környezetünk és a kerület.

Comments are closed.