A tarka ejtőernyő esete a multikultival

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Egy meghallgatás pillanatképei

Amit gondolunk, azzá leszünk. Mindannyian saját tetteink rabszolgái vagyunk. Miért haragudnánk emiatt másokra?

Ez a Buddha-idézet jutott eszembe a legutóbbi képviselő-testületi ülésen május 26-án, amikor a Csokonai Nonprofit Kft. vezetőinek megválasztása zajlott. Beke Károly és Bátyai Edina úgy szembesülhetett a politikai természetű támadásokkal, hogy sejteni lehetett, a kerületi kulturális környezet átalakítását célzó pályázatukat – amelynek szakmai betéteivel vajmi keveset foglalkoztak a fideszes ellenkezők – támogatni fogják a Mindenki a Tizenötödikért frakció képviselői.

Újra előkerültek azok az érvek, amelyek túlontúl ismertek, és valljuk be, eléggé fáradtak és porosak is. Beke Károly azért nem támogatandó, hangzott el a fideszes Mihály Zoltánné Kis Mária részéről, mert 1. agrárvégzettsége van 2. nincs helyismerete és 3 nincs kötődése sem (azaz nem a XV. kerületben lakik). Hogy a pályázatában mit vállalt, az egy percig nem volt téma. Ellenben sikerült előkotorni Bátyai Edina előéletéből egy lejáratásra alkalmasnak tűnő motívumot (nem volt az, noha Mihályné asszony „bukott multikulti vezetőnek” nevezte), és megelevenedtek a Csokonai januári előadásának félreértett jelenetei, melynek során a képviselő asszony Conchita Wurstot ajánlotta a művelődési központ névadójának (ráment a kulturális bizottsági alelnöki posztja).

Az ejtőernyőzéstől a sószóróig: mi szem szájnak ingere

Az LMBTQ-vonal lényegét Dr. Matlák Gábor világította meg pontosan. A társadalmi alpolgármester szerint a Fidesz januárban még úgy gondolta, ez a motívum lesz a választás vezérfonala, s erre ült föl a helyi Fidesz is, amikor nekiment a Csokonai előadásának. De persze úgy, hogy magát az előadást azok sem látták, akik leginkább ágáltak ellene. Matlák szerint jött aztán a háborús motívum, ami kezére játszott a Fidesz-kommunikációnak, és ejtették a sejtelmes LMBTQ-gyalázkodásokat. Csak éppen a végekre nem szivárgott le időben a kampányváltás. Mihálynéék is fáziskésésben voltak, most viszont, amikor Beke Károly és Bátyai Edina pályázatára kellett volna rábólintani, mégis fölmelegítették a korábbi álbotrányt. Hátha bejön.

Nem jött be.

Az ejtőernyőzésről valamit. Ez volt a rendszerváltás előtti időszak jellemző vádja a politikai ellenfelekkel szemben. Kissé kiment a divatból, de rendre előveszik. Beke Károly most kihasználta azt a kommunikációs lehetőséget, amelyet a fideszesek tálcán kínáltak neki, s több alkalommal is vázolhatta a kultúra menedzselésével kapcsolatos vízióját. – Ez a gazdasági társaság (a Csokonai Nonprofit Kft.) egy sokszínű kerületben kíván nagyon jót alkotni – mondta. – Miközben itt ülünk, és gyakorlatilag üres vitát folytatunk egymással, a kerületben két igen komoly kulturális esemény zajlik. Nagy valószínűséggel a vitázók ezt nem is tudják. Gábor Zsazsa Múzeum nyílik az Origo Filmstúdióban, ott, ahol különben hetekkel ezelőtt Oscar-díjas alkotás született, itt forgatták a Dűne című filmet. A másik a Leánynevelő intézmény példája, amelynek 70 lakójából 68 olyan családokból érkezett, akiket abúzus vagy fizikai, lelki bántalmazás ért. A Katona József Színházzal dolgoznak együttműködve, el lehet menni megnézni. Lehet, hogy nem itt lakom, Újlipótváros piszok messze van, legalább tizenöt perc autóval, de gyakran van olyan érzésem, hogy jobban ismerem a kerületet, mint önök közül jónéhányan. Sokkal jobban figyelek az itteni rezdülésekre. Azt kérem önöktől is, hogy ismerjék meg a kerületet, és a sokszínűséget vegyék komolyan. Ez a kerület igazi értéke, s nem feltétlenül az, amiről itt folyik a vita.

Nem lett volna baj, ha elolvassák a pályázatot, jegyezte meg a polgármester
A szavazás eredménye
Az ülés után
Hova tegyem az összehajtott ejtőernyőt?
Multikulti
Lehet, hogy több időt tölt a kerületben, mint otthon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál – melynek számos programját a kerületben rendezték – záróeseménye a teltházas Kozák téren volt, említette Cserdiné Németh Angéla, és hozzátette, mindössze három képviselő látogatott oda (Legárd Krisztián, Makai Ferenc és Szilvágyi László). A képviselői aktivitásra jellemző az is, amit a polgármester mondott a kinevezés körüli vitáról. – Sokat segített volna egy-két képviselőnek, ha elolvassa a pályázatokat.

Tanulságos a közel egyórás vita, melynek végén megszületett a döntés: Beke Károlyt és Bátyai Edinát öt évre kinevezik, nekiállhatnak terveik megvalósításának. A vitát itt lehet megnézni. A Csokonai vezetőit érintő adok-kapok 2.17-től zajlik, s 3.08-ig tart. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. május 30., Képek: Nagy Botond/Csokonai Nonprofit Kft.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.