A szépkorúak ugyanolyan nyitottak és kíváncsiak

Átlagos olvasási idő: 2 perc

„Nem csak a fiataloknak van igényük tartalmas közösségi időtöltésre” – a szépkorúaknak szóló Megint30 programsorozat szervezőjével, Gáspár Annával beszélgettünk.

„Arra gondoltam, milyen jó lenne az idősebb korosztálynak rendszeres találkozót szervezni, ami a szórakoztatásra épül, és arra a fajta közösségépítésre, ahol picit vegyülnek egymással a különböző érdeklődésű résztvevők. Tehát a szenior táncosok találkoznak a kártyázókkal, vagy azokkal, akik egyébként mondjuk a Netmester klubba járnak, és számítógépezni tanulnak” – meséli Gáspár Anna, aki immár másfél éve óta vezeti házigazdaként a Csokonai Nonprofit Kft. által rendezett Megint30 délutánokat. Fontos szempont volt, hogy előre tervezhető struktúrában működjön a program – így esett a választás a Megint30 címre, ami finoman utal rá, hogy az egybegyűltek újra fiatalnak érezhetik magukat, illetve magában foglalja a dátumot is: minden hónap 30-án kerül sor az eseményre.

Hamar kiderült, hogy kíváncsi és aktív közeg érdeklődik a programok után, sőt a szépkorúak az interaktív jellegű foglalkozások elől sem zárkóznak el. „Eleinte óvatosak voltunk ezzel, hogy mennyire mozduljunk ki a frontális előadásokból, de az volt a tapasztalás, hogy nagyon szívesen bevonódtak mindenféle alkotásba, játékba. Amikor nemezelni, szőni-fonni, ajtódíszeket kreálni vagy tésztát gyúrni lehetett, mindig nagy volt az érdeklődés. De tavaly nyáron például a MáSzínház vendégei drámajátékokat játszottak a résztvevőkkel, akiknek különböző fényképeket kellett közösen megalkotni az életünkből, és szoborszerűen bemutatni a többi csapatnak. Annyit nevettünk, úgy mentünk haza, hogy jaj, de jó volt, még ilyet! Amikor vendég előadókat készítek fel, nagyon jó azt mondani nekik, hogy igen, idős emberekről van szó, de ők azok, akik elképesztően aktívan vannak jelen a hétköznapokban, és jönnek, és nyitottak, bátrak, szívesen beszélnek, szívesen megfogalmazzák a véleményüket.”

Cél az is, hogy az esemény a szórakoztató jellegén túl mindig adjon valami gondolkodnivalót – „legyen az egy színházi előadás, vagy egy előadó konkrét életmódtanácsai vagy főzési tippjei. Vagy voltunk például mesetúrán, ahol sokat beszélgettünk a szimbólumokról és azokról a mintákról, amiket mi is hozunk a szüleinktől, és továbbadunk a gyerekeinknek”.
Arra is lehetőség nyílik, hogy a látogatók maguk javasoljanak programot. Így került sor például a Görög Ibolya protokollszakértővel vagy Bagdi Emőke klinikai szakpszichológussal való találkozásra. Tervben van egy olyan alkalom is, amikor az erre nyitottak maguk is tarthatnak foglalkozást a többieknek.

A Megint30 programokon való részvétel ingyenes regisztrációhoz kötött, és mindenki számára nyitott – de a célközönségbe továbbra is a kerületi szépkorúak tartoznak. A következő, március 30-i találkozásra a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség nagytemplomában kerül sor, ahol a Corvina Consort énekegyüttes ad koncertet az érdeklődőknek.

Comments are closed.