A PDSZ megdöbbent, hogy a belügyhöz tartoznak majd

A militarizált közoktatás semmiképpen nem jó irány – ezt Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője mondta az mfor.hu-nak. Azt mondta: attól tartanak, hogy felmondási tilalom és átvezénylés vár majd a tanárokra.

Oktatási és társadalmi szempontból is óriási visszalépésnek tartja Nagy Erzsébet, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá rendelték az oktatást.

„Ennek üzenetértéke van, mégpedig, hogy esetleg parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani ezt a területet is.” – kommentálta Nagy Erzsébet az mfor.hu-nak.

Az ügyvivő azt mondta a portálnak, hogy arra számítottak, hogy nem lesz külön oktatási minisztérium, és abban is bíztak, hogy elvetik azt az abszurd ötletet, hogy a belügyhöz kerülnek, mégsem így lett. Ezzel – tette hozzá – csöbörből még nagyobb vödörbe lépnek, erre nem számítottak.

„És az égvilágon semmilyen magyarázatát nem látjuk a lépésnek. A jogszabálytervezetben sincs indoklás, csak hogy a háború ellen meg kell védeni az országot. Egy viszont tény: itt egy olyan területről van szó, amelynek képviselői sokat kakaskodtak, végül hozzárendelték ahhoz a miniszterhez, amely parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni” – mondta a PDSZ ügyvivője.

Nagy Erzsébet az egészségügyi szolgálati jogviszonyt említette, ami szerinte egészen militáns lett időközben.

„Attól tartunk, hogy minket is felmondási tilalommal, átvezényléssel és hasonlókkal sújtanak majd. De a parancsuralmi módszerek nem valós megoldások, csak átmenetileg lehet elfedni dolgokat. Attól is tartunk, hogy lehetetlenné teszik majd a tömeges lemondásokat a közalkalmazotti jogviszonyról, és lehetetlenné teszik a tömeges felmondásokat a nem állami intézményekben” – fogalmazott az ügyvivő az mfor.hu-nak.

Arra a kérdésre, hogy tud-e olyan országról, ahol a belügyminisztérium alá vonták az oktatást, Nagy Erzsébet azt mondta: érdemes lenne utána nézni, hogy Észak-Koreában vagy Kínában mi a metódus. De az biztos, hogy az európai uniós országokban ez unikális megoldásnak számít, és még Albániában is van külön oktatási minisztérium.

Comments are closed.